Lidhje

Kosovë: Korrupsioni, pengesë për investimet


Organizatat ndërkombëtare vazhdojnë t'u bëjnë thirrje autoriteteve në Kosovë që të luftojnë korrupsionin, i cili po po pengon përmirësimin e jetës së qytetarëve.

Kosovë: Korrupsioni i lartë pengesë për investimet e huaja
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës, miratoi të enjten mbrëma një rezolutë për Kosovën, ku i kërkohet asaj që të sigurojë respektimin e sundimit të ligjit dhe çrrënjosjen e korrupsionit. Duke u kërkuar autoriteteve që kjo çështje të jetë përparësi, rezoluta nënvizon se “përhapja endemike e korrupsionit” në të gjitha fushat qeveritare, në drejtësi dhe në ekonomi, ndikon negativisht në jetën e qytetarit të Kosovës".

Përfaqësues të bizneseve ndërkombëtare në Kosovë thonë se korrupsioni po vazhdon të paraqes Kosovën si një vend jo të mirë për të investuar.
Kryetari i Odës ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka thotë se perceptimi i lartë i korrupsionit ndikon që bizneset me emër në botë, të mos investojnë në Kosovë.

Arian Zeka
Arian Zeka

“Po e shohim që këto brende, këto emra të njohur i kanë munguar vendit në të gjitha këto vite të përpjekjeve tona për të tërhequr investime të huaja direkte. Realisht brende të tilla mungojnë edhe në sektorin e shitjes me pakicë, nuk kemi ndonjë brend në aspektin e tekstilit apo sektorëve të tjerë dhe mos të flasim për një investim të ri. Të gjitha vendet tjera po bëjnë shumë më mirë dhe shumë më tepër edhe në aspektin e ofertës së tyre dhe në aspektin e funksionimit të sistemit të drejtësisë gjë që është një model që ne duhet ta ndjekim”, tha ai.

Drejtori ekzekutiv i Këshillit për Investime Evropiane, Shpend Balija thotë se korrupsioni është një pengesë e madhe për investitorët pasi që i jep një imazh të keq Kosovës përballë tyre. Ai thotë se Kosova ka mundësi që të përmirësojë përshtypjen për korrupsionin dhe të bëhet vend kryesor dhe qendër për investitorët e huaj.

Shpend Balija
Shpend Balija

“Por, për të arritur këtë nivel, qeveria dhe grupet politike, institucionet duhet të kenë njerëz kredibil me kompetenca të larta të cilët e zbatojnë ligjin për çdo ditë në punën e tyre dhe për çdo institucion apo person njejtë pa dallim dhe diskriminim ndaj asnjë kompanie qoftë ajo vendore apo e huaj, qoftë ajo e afërt me ndonjë person të lidhur me politikën”, tha zoti Balija.

Oda ekonomike amerikane dhe Këshilli i Investimeve Evropiane përfaqësojnë disa nga bizneset më të mëdha në vend. Ata numërojnë disa nga sfidat e tyre në bërjen biznes në Kosovë.

“Parregullësitë në aktivitetet e prokurimit publik, dhe realisht përeptimi për prani të korrupsionit është ndoshta më i madhi në këto aktivitete të prokurimin publik, te zbatimi kontratave që lidhet në përgjithësi me një efikasitet të dobët të sistemit gjyqësor, pra mos funksionim I duhur I sistemit gjyqësor dhe natyrisht paqartësi tjera të ligjeve të caktuara që shpesh herë çojnë në interpretime të dyfishta”, tha zoti Zeka.

“Investitorët e huaj përballen me një ligj i cili është në fuqi por nuk zbatohet në praktikë dhe kjo pastaj krijon telashe të mëdha dhe çështja e dytë që është Kosova përballet shpesh herë me sfidën ku dinamika e punës është e ngadalësuar dhe nuk bëhen ndryshimet në mënyrën e duhur. Ne nuk kemi nevojë gjithnjë të nxjerrim një ligj të ri në mënyrë që të rregullojmë situatën, por kemi nevojë që të ofrohemi te ligjet aktuale dhe të shikojmë si të harmonizohen ato më mirë dhe si të zbatohen më mirë, në mënyrë që edhe investitorët e huaj të sjellin kapitalin e tyre, njohurinë e tyre dhe mundësinë për zhvillim dhe punësim dhe të kenë hapësirë për të punuar dhe funksionuar në Kosovë”, tha zoti Balija.

Zyrtarët e qeverisë thonë se gjatë viti të kaluar në Kosovë janë investuar më shumë se 300 milion nga investitorët e huaj. Por, njohësit e këtyre zhvillimeve thonë se një pjesë shumë e vogël e kësaj shume është investuar në prodhim apo shërbim, sektorë këta që rrisin ekonominë e vendit.

Zoti Balija thotë se amabsadori më i mirë që mund të përçojë mesazh të mirë për investime janë investitorët aktual që tashmë kanë shtrirë kapitalin e tyre në Kosovë.

“Dhe ne nëse jemi në gjëndje që të përmirësojmë përvojat e tyre në Kosovë pastaj ata do të bëhen ambasadori më i mirë për Kosovë dhe të flasin gjëra positive tek investitorët tjerë dhe në këtë mënyrë të tërheqim sa më shumë investime të huaja, të cialt janë shumë të nevojshme për zhvillimin e Kosovës”, tha zoti Balija.

Organizata ndërkombëtare “Transparency International”, e radhiti Kosovën në vendin e 103 për shkallën e korrupsionit gjatë vitit 2015. Organizatat e pavarura në Kosovë thonë se radhitja që i është bërë Kosovës në mesin e 168 vendeve të botës është pasqyrim i gjendjes reale ku shkalla e korrupsionit vazhdon të mbetet e lartë.

Shiko komentet (2)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG