Lidhje

Motorë me djegie të brendshme të përmirësuar


Edhe pse makinat me motorë me djegie po shkojnë drejt daljes nga përdorimi, ekspertët janë të të njëjtit mendim, se do të duhet të kalojnë disa dekada, para se makinat elektrike të dominojnë tregun.

Ndërkohë, motorët ekzistues me benzinë, apo me naftë, mund të bëhen më efiçentë dhe mund ta ndotin më pak mjedisin.

Me një grant prej 9 milionë dollarësh nga Departamenti amerikan i Energjisë, një kompani amerikane është duke shfrytëzuar një koncept të vjetër teknologjik për të ndërtuar një motor, i cili të jetë 50 për qind më efiçent në përdorimin e karburantit dhe po aq i fuqishëm, sa edhe motorët konvencinalë.

Një motor i vogël që duket sikur ka vetëm tre pistona... në fakt ai ka gjashtë pistona, që ndajnë mes tyre tre cilindra.

Me ndihmën e teknologjisë moderne, kompania me bazë në Kaliforni "Achates Power", e ka rinovuar konceptin e motorit me një numër të njëjtë pistonash dhe cilindrash, shumica e të cilëve nuk përdoren më që pas Luftës së Dytë Botërore.

“Me këta lloj motorësh mund të arrish efiçencën e një motori shumë më të madh në një mbulojë shumë më të vogël", - thotë zyrtari i kompanisë Achates Power, Fabien Redon.

Një motor me djegie të brendshme është një motor me dy goditje dhe me rrjedhje të veçantë karburanti. Motori nuk ka koka cilindri dhe as valvola, të cilat janë burim i konsiderueshëm i humbjeve të energjisë në motorat konvencionalë me djegie të brendshme.

Dy cilindrat lëvizin në drejtim të kundërt, duke shtypur një përzjerje të caktuar të ajrit me karburantin, i cili ndizet vetë nga presioni i madh, gjë që i shtyn pistonat mbrapsht, duke prodhuar kështu fuqi.

Gazet e shkarkuara dalin përmes dritareve të ajrimit që ndodhen në muret e cilindrit.

Të zhveshura nga shumë pjesë konvencionale të motorit, ai me djegie të brendshme nuk është i kushtueshëm dhe është e thjeshtë të prodhohet.

“Ne sigurohemi që të arrijmë një efiçencë shumë të mirë në djegie, në mënyrë që hidrokarboni i padjegur dhe çlirimi i gazeve të pakësohet ndjeshëm," thotë Redon.

Motorët me djegje të brendshme me përmasa të mëdha janë përdorur prej një kohe të gjatë në ushtri dhe në aplikacione të tjera. Por zhvillimi i tyre për makinat e konsumatorëve nuk është diçka e lehtë.

“Kjo strategji djegjeje ka disa vështirësi dhe dobësi në ngarkesa të vogla, sepse duhet të ketë një temperaturë të caktuar brenda dhomës së djegjes, për të siguruar ndezjen e benzinës," thotë Redon.

Kompania "Achates Power", së bashku me Laboratorin "Argonne" dhe me kompaninë "Delphi Automotive", thonë se janë të sigurta se do t'i kapërcejnë pengesat dhe se deri në vitin 2018 do të kenë motorë tre-litërsh me tre cilindra, 50 për qind më efiçentë se ata ekzistuesit, që do të jenë të përshtatshëm për makinat e pasagjerëve dhe kamionët.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG