Lidhje

Makinat e vetëdrejtuara dhe ato elektrike në qendër të vëmendjes


A 2019 Rimac C2 Hyper car, valued at $2.1million, is seen on display at the New York Auto Show in the Manhattan borough of New York City, New York, U.S

Një aksident i rëndë me një prej makinave të vetëdrejtuara të firmës Uber mund të ketë krijuar pasiguri dhe dyshime për të ardhmen e makinave autonome, por prodhuesit e makinave këmbëngulin se mjetet e vetëdrejtuara janë e ardhmja. Në Panairin Ndërkombëtar të Makinave në Nju Jork, mjetet autonome dhe ato elektrike ishin në qendër të vëmendjes.

Firmat e prodhimit të makinave demonstrojnë në Panairin Ndërkombëtar të Makinave në Nju Jork teknologjitë e reja që përbëjnë të ardhmen e industrisë së tyre.

Ndër makinat që ranë në sy ishte edhe Lincoln Aviator, një makinë me tre radhë sediljesh, e cila mund të menaxhohet nëpërmjet telefonit.

“Mund të bëni të gjitha veprimet që sot bëhen nëpërmjet pultit. Nëse telefonit i bie bateria p.sh., mund të hyni nëpërmjet një kodi personal”, shpjegon kryeinxhinieri John Davis, i kompanisë Lincoln Motor Company.

“Aviatori” është makina e parë e kompanisë Lincoln në variantin hibrid, që shfrytëzon në mënyrë alternative rrymën elektrike dhe atë të motorit me djegie.

“Pas 10 ose 15 vjetësh do të ketë shumë pak makina me motor me djegie”, parashikon Stephanie Brinley, e firmës “IHS Markit”.

16 kompani të prodhimit të makinave i janë bashkuar fushatës për të nxitur prodhimin e makinave elektrike.

“Më parë na kufizonin përmasat e makinës. Por, tashmë mund të bëhet elektrike çfarëdolloj makine”, thotë Wade Newton, i Aleancës së Prodhuesve të Makinave.

Kompania Jaguar po guxon me modelin e saj vetëm elektrik, të quajtur I-PACE.

“Mund të përshkojë deri në 240 milje dhe mund të rimbushet me shpejtësi për 40 minuta, në gati 80% të kapacitetit të baterive”, thotë David Larsen, i kompanisë “Jaguar Land Rover”.

“Jaguar” ka bashkuar forcat edhe me kompaninë e makinave të vetëdrejtuara “Waymo”.

“Këtë vit do testojnë sistemet e tyre me makinën tonë I-PACE, e cila do të jetë plotësisht autonome”, thotë zoti Larsen.

Megjithë aksidentin që ndodhi rishtazi, gjatë të cilit një makinë e vetëdrejtuar e kompanisë Uber vrau një këmbësore, makinat autonome nuk do të ndalin përpjekjet.

“Parashikojmë se deri në vitin 2040, do të shiten 33 milionë makina autonome në vit. Pra, rreth 25% e gjithë makinave”, thotë zonja Brinley.

Madje mendohet se teknologjia do të zgjidhë shumë aspekte.

“Teknologjia e re do të trajtojë gati 94% të shkaqeve të të gjitha aksidenteve që shkaktohen nga sjellja njerëzore”, thotë zoti Newton.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG