Lidhje

Lëvizjet kundër seksizmit në Hollivud


Prej fillimit të lëvizjeveMeToo” dhe “TimesUp” shumë filma kanë sjellë personazhe femërore më të përpunuara dhe histori me në qendër gratë. Por aktivistet e këtyre lëvizjeve thonë se duhet bërë më tepër për trajtimin e barabartë të grave në Hollivud. Korrenspondetja e Zërit të Amerikës Penelope Poulou ka biseduar me disa aktiviste, producente filmash e aktore, lidhur me përpjekjet për fuqizimin e pozitës së grave në industrinë e filmit.

Lëvizjet kundër seksizmit në Hollivud
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

"Wonder Woman”, “A Wrinkle in Time”, “The Beguiled", janë disa nga filmat e kohëve të fundit me autore gra dhe kushtuar grave. Ato janë shumëfishuar që nga fillimi i lëvizjes “MeToo”, që vë theksin tek seksizmi dhe abuzimi seksual si fenomene të përhapura në këtë industri. Lisa Koch pedagoge në universitetin "George Mason", thotë se numri i grave që po bëhen bashkë po rritet gjithnjë e më shumë dhe se ato po mbledhin shumë para për financimin e lëvizjes së tyre:

“Lëvizja nisi me 300 gra në Hollivud, por është zgjeruar fuqishëm. 700 mijë gra që punojnë në ferma kanë premtuar mbështetjen e tyre dhe ky është vetëm një shembull. Brenda 60 ditëve të para të lëvizjes u krijua një fond prej 21 milionë dollarësh."- thotë ajo.

Në Hollivud, regjisore dhe aktore me ndikim të madh po flasin hapur në emër të grave të abuzuara në të gjithë spektrin social-ekonomik. Një prej tyre është fituesja e çmimit Oscar Jane Fonda, e cila dëshmoi në Kongres në emër të grave, lidhur me të drejtat e tyre.

"Nëse duhet të ballafaqohemi me këto çështje të grave, për hir të dinjitetit dhe sigurisë së tyre nga ngacmimet seksuale në vendin e punës dhe çështjet ekonomike dhe seksuale janë tepër të lidhura me njëra-tjetrën, duhet t'u qëndrojmë pranë, t'i duam dhe të jemi aleate të motrave tona në të gjithë sektorët."- thotë aktorja.

Aktivistja dhe producentja Shannon Lee thotë se në industrinë e filmit grave po u ofrohen më shumë vende pune, paga të barabarta dhe më tepër mundësi për të krijuar.

“Ava DuVernay për shembull, që ka një kompani për shpërndarjen e filmave ka urdhëruar që të gjitha regjisoret e filmave që ajo shpërndan, të jenë gra,"- thotë aktorja.

Por ajo thotë se seksizmi ndaj grave në vendin e punës është shumë i përhapur ndaj dhe situata nuk mund të ndryshojë menjëherë.

“Atje ku mungon ekuilibri në pushtet ka edhe abuzim me të"- thotë ajo.

“Vetëm 18 për qind e atyre që merren me prodhimin e filmave, producentë, regjisorë, skenaristë, kineastë, montazhierë, janë gra"- thotë Lisa Koch.

Por gratë thonë se synimi është që shifra të shkojë në 50 për qind deri në vitin 2020.

Mijëra vetë kanë shkuar në Qendrën Kombëtare Ligjore të Grave në Uashington DC, për të kërkuar ndihmë ligjore ndaj ngacmimit dhe diskriminimit seksual. Drejtoresha ligjore e qendrës Sunu Chandy thotë se lëvizje si ajo “MeToo” dhe “Time’s Up”, falë të cilave abuzues seksualë si Bill Cosby u ndoqën penalisht dhe u dënuan, janë hapa të rëndësishëm ligjorë që ndihmojnë në vendosjen e barazisë gjinore në Hollivud dhe gjetkë.

“Punësimi i grave në pozita që tradicionalisht kanë qenë për burrat, është pikërisht ajo që synojmë", - thotë zonja Chandy.

Por sipas zonjës Chandy megjithë përparimin e bërë, duke i ofruar grave ndihmë dhe mbështetjen ligjore që meritojnë, mbetet ende shumë për t'u bërë, për të sjellë ndryshim e nevojshëm në vendin e punës, qoftë në fabrikë, në fermë apo në skenën e një filmi të Hollivudit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG