Lidhje

Ekspozitë me skica të Da Vinçit


Leonardo da Vinçi njihet si një gjeni i gjithanshëm që ka kontribuuar në artet figurative, shkencë, arkitekturë, muzikë, inxhinieri dhe kartografi.

500 vjet pas vdekjes së tij Pallati mbretëror Buckingham në Londër hapi dje ekspozitën “Leonardo Da Vinçi: Një jetë në Skica” për të shpalosur një ndër talentet e gjeniut të Rilindjes Italiane. Kjo konsiderohet si ekspozita më e madhe e veprës së Da Vinçit në 65 vjet, pasi prezanton mbi 200 skica e vizatime nga koleksioni gjigand i monarkisë britanike me punime të Da Vinçit, përfshirë një portret të autorit që sapo është konfirmuar si vepër e tij.

Martin Clayton, specialist për skicat në Koleksionin Mbretëror, thotë se pas studimesh të hollësishme, akademikët e njohin sot Da Vinçin më mirë se kurrë dhe kuptojnë më së miri rrymat që ndikuan tek krijimtaria e tij. Ai ishte një individ i pakrahasueshëm, por gjithsesi nuk ishte një anomali, por një produkt i kohës ku jetoi, thotë specialisti.

Veprat e përfshira në ekspozitë janë marrë nga një koleksion me skica e vizatime që Da Vinçi i la nxënësit të tij, Francesco Melzi ditën që vdiq më 2 maj 1519 në Francë. Në 1670 ky katalog u mor në pronësi nga Mbreti Çarls II i Anglisë dhe që atëherë ka qenë pjesë e koleksionit mbretëror britanik.

Ekspozita do të vazhdojë deri më 13 tetor të këtij viti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG