Lidhje

SHBA: Në mes të koronavirusit, gazetat lokale përballen me sfidën e mbijetesës


Pikërisht tani kur amerikanët kanë nevojë shumë nevojë për to, industria amerikane e gazetave edhe më parë nën stres po përballet me një sfidë re pashembullt.

Lexuesit e dëshpëruar për informacion mbështeten shumë se kurrë mediat lokale, ndërsa koronavirusi përhapet gjithë Shtetet e Bashkuara. Ata dëshirojnë dinë për rastet zonën e tyre, ku janë qendrat e testimit, cili është ndikimi ekonomik.

Gazetat thonë se trafiku internet dhe abonimet janë rritur - këto fundit edhe pse gazetat online kanë ulur pagesat për histori lidhura me pandeminë.

Por gazetat dhe botimet e tjera janë nën presion ndërsa reklamat po shterojnë. Ata po shkurtojnë vende pune, orët e stafit dhe pagesat, duke hequr botimet e shtypura - dhe disa raste mbyllen plotësisht.

Qarkullimi dhe trafiku internet janë rritur për përditshmen Sun Chronicle Attleboro, Massachusetts, ndërsa gazeta përpiqet mbulojë pandeminë e koronavirusit.

"Vetëm me këtë po merremi", thotë Craig Borges, redaktor ekzekutiv dhe menaxher i përgjithshëm.

Por me shumë restorante, palestra, kolegje dhe biznese tjera mbyllura, gazeta ka larguar nga puna një pjesë vogël punonjësve shitjeve dhe shpërndarjes dhe një gazetar çështjeve politike. Në redaksi ka ngelur dymbëdhjetë punonjës.

"Shpresojmë se mund t'ia dalim mbanë këtë situatë," thotë zoti Borges.

Studiuesit kanë kohë kanë shprehur shqetësimin se një recesion tjetër - ekonomistët thonë se është tashmë këtu - "mund çojë deri zhdukjen e gazetave", thotë Penelope Abernathy, një profesore e Universitetit Karolinës Veriut studion industrinë e lajmeve.

shumë se 2,100 qytete dhe zona urbane kanë humbur një gazetë 15 vitet e fundit, kryesisht ato javore, dhe punësimi redaksi është përgjysmuar nga viti 2004. Shumë botime u përballën me vështirësi kur konsumatorët u kthyen tek interneti për lajme, detyruar nga Recensioni i Madh i viteve 2007-2009 dhe rritja e gjigandëve si Google dhe Facebook dominuan tregun për reklamat dixhitale.

Kohët e fundit, gazetat e mëdha kombëtare si The New York Times, The Washington Post dhe Wall Street Journal kanë diversifikuar ardhurat duke shtuar miliona abonentë dixhitalë. Megjithatë, shumë tjera mbeten shumë varur nga reklamat.

Njëzet botues lajmeve globale anketuar fundmi nga Shoqata e Medias për Lajmet Ndërkombëtare presin një rënie mesatare prej 23% ardhurat nga reklamat vitin 2020. SH.B.A., ardhurat nga reklamat gazeta kanë rënë nga 20% deri 30% javët e fundit krahasuar me një vit parë, thotë i raport i kësaj shoqate.

hënën, gjigandi i madh i gazetave amerikane, Gannett, njoftoi një 15-ditor pa pagesë dhe ulje pagave për shumë punonjës. martën, një tjetër kompani gazetash, Lee Enterprises, gjithashtu njoftoi uljen e pagave dhe pushimin e përkohshëm nga puna. Tampa Bay Times, pronësi Institutit jofitimprurës Poynter, shkurtoi pesë ditë botimit saj dhe njoftoi pushimin e përkohshëm nga puna për stafin jo-redaksional.

tej, shumë botues vegjël - veçanërisht ato kanë një fokus madh restorante, art dhe argëtim - po marrin vendime edhe vështira.

Nevada, Battle Born Media po zvogëlon ose po pushon botuari gjashtë gazeta javore. Reno News & Review, gazetë një javore, pezulloi operacionet dhe pushoi gjithë stafin. Gazetat C&G, e cila boton 19 gazeta javore pranë Detroit-it, pezulloi botimin e shtypur.

Gazeta e Pitsburgut aktualisht është vetëm internet.

"Report for America", që subvencionon gazetarët redaksitë lokale dhe The Associated Press, thotë se disa nga partnerët e tij mediave lokale raportojnë përkeqësime financave tilla sa nuk janëgjendje paguajnë gjysmën e pagave gazetarëve.

periferinë e St. Louis javën e kaluar, bizneset po anulonin reklamat aq shpejt sa redaktori dhe stafi i tij shkruan artikuj shtesë për mbushur hapësirën boshe lënë nga reklamat. Një spital lokal donte reklamonte një faqe plotë këshilla për luftuar virusin - por e donte reklamën falas. Dhe Don Corrigan e bëri këtë.

Ai njoftoi këtë javë se Webster-Kirkwood Times, South County Time dhe West End World do ndërpresin publikimet, megjithëse po e mban faqen elektronike.

"Nuk e di nëse njerëzit e kuptojnë sesa kushton printosh një gazetë," thotë ai, duke theksuar se disa lexues po sugjerojnë krijojnë një faqe për grumbullim fondesh GoFundMe ose për ta bërë faqen elektronike gazetës me pagesë.

Një paketë ndihme prej 2.2 trilionë dollarësh nënshkruar të Premten nga Presidenti Donald Trump mund sigurojë kredi ose grante për botuesit vegjël lokalë mbajnë njerëzit punë. Drejtuesit e industrisë po diskutojnë gjithashtu kërkesat e ardhshme shpëtimit nga qeverisë do ruanin pavarësinë e organizatave lajmeve, shkruajtën dy grupe industrisë gazetave një letër hënën drejtuar presidentit Trump dhe drejtuesve kongresit.

Një propozim diskutim do rekomandojë krijimin e një fondi federal për paguar gazetat për reklamat qeveritare ofrojnë këshilla shëndetësore. Një mundësi tjetër mund jetë t'u ofrohet njerëzve kredi tatimore për abonime gazeta.

Gazeta Shepherd Express, ka shërbyer për 38 vjet për banorët e Milwaukee-it Uiskonsin, duke i informuar ata për muzikantët e rinj talentuar, restorantet e mira, politikanët e korruptuar dhe çështje tjera interest të tyre. Javën e kaluar, ajo ndërpreu publikimin dhe pushoi nga puna personelin.
Redaktori, botuesi dhe pronari Louis Fortis po e mban faqen e internetit në funksionim dhe premtoi rifillojë botimin një ardhme. Megjithatë ai është duke ndjerë njëjtën pasiguri si miliona amerikanë tjerë.

"Jam shumë i zhgënjyer," tha ai. "Nga ana tjetër, duhet shikoni panoramën e përgjithshme. Njerëzit po vdesin".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG