Lidhje

Vaksina kundër tuberkulozit po testohet kundër koronavirusit 


Në betejën me koronavirusin, shkencëtarët besojnë se një vaksinë e vjetër ofron shpresa të reja. Në Evropë dhe Australi po vihet në provë vaksina kundërtuberkulozit për punonjësit e shëndetësisë që gjenden në vijën e frontit në luftën me COVID-19:

Vaksina kundër tuberkulozit po testohet kundër koronavirusit
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Koronavirusi ka vënë përballë një sprove të paparë popullata dhe qeveri në të katër anët e globit. Në vatra të rënda të infeksionit si Spanja, sistemi shëndetësor është në rrezik kolapsi.

Në këtë periudhë krize, shkencëtarët po rendin kundër kohës për të zbuluar kura dhe përfundimisht një vaksinë që e parandalon infeksionin.

Ka shpresa se vaksina BCG që përdoret kundër tuberkulozit mund të ndihmojë në përgjigje të situates. Kjo vaksinë u zbulua afro 100 vjet më parë. Ashtu si koronavirusi, edhe tuberkulozi sulmon mushkëritë dhe përhapet kur personi i infektuar e përcjell nga kollitja apo teshtima. Vaksina e zbuluar në 1921, filloi të përdorej në masë pas Luftës II Botërore.

Tani vaksina BCG ofron shpresa për të mbrojtur punonjësit e shëndetësisë që janë më të rrezikuarit. Në Australi do të vaksinohen 4000 punonjës, të gjithë të shëndetshëm.

"Jemi entuziastë për aplikimin e kësaj vaksine bazuar në efektet e saj anësore: kjo vaksinë jo vetëm kryen funksionin kryesor, por besojmë se është në gjendje të rrisë edhe imunitetin. Në fakt kjo vaksinë e stërvit atë pjesë të sistemit imunitar që shërben si vija e frontit në mbrojtjen e organizimit kundër një numër infeksionesh. Në këtë rast vaksina do të shërbejë për të rritur rezistencën ndaj sëmundjeve, përfshirë infeksione nga viruset,” thotë Dr. Nigel Curtis.

Nëse mjekët e vërtetojnë efikasitetin e vaksinës kundër koronavirusit, ajo mund të shërbejë për të vaksinuar të moshuarit dhe personat me probleme shëndetësore të cilët janë grupi më i rrezikuar.

"Nëse vaksina funksionon, nëse rezulton se i ul infeksionet në masën 25-30%, ajo mund të shndërrohet në një armë shumë të rëndësishme në fazën e parë të reagimit ndaj një epidemie pasi ul barrën e infektimeve në popullatë”.

Vaksina BCG mbetet një armë e rëndësishme kundër tuberkulozit, sidomos në vende të varfra. Cdo vit tuberkulozi prek 10 milionë vetë, nga të cilët 1.5 milionë vdesin nga sëmundja.

Mjekët paralajmërojnë popullatën të mos e përdorin vaksinën pa dalë rezultatet e provave.

"Duhet të kuptojmë se kjo vaksinë nuk është provuar kundër koronavirusit, prandaj nuk ka arsye që njerëzit të vaksinohen tani. Duhet të presim rezultatet përfundimtare të provave që po zhvillohen dhe pastaj do të merret vendimi,” thotë Dr. Netea.

Dr.Curtis shqetësohet se mund të mos ketë rezerva të mjaftueshme të vaksinës BCG dhe nëse njerëzit fillojnë ta përdorin në masë kundër koronavirusit. Në këtë rast do të mbetej pa vaksinuar popullata që duhet mbrojtur nga tuberkulozi.

“Shumë lehtë mund të përballemi me mungesa të vaksinës BCG nëse nuk përdoret si duhet. Kjo mbetet një vaksinë shumë e rëndësishme kundër tuberkulozit,por përdoret gjithashtu edhe për efektet pozitive që ka kundër kancerit të fshikëzës së urinës, prandaj nuk duhet të përdoret para se të kuptojmë si reagon kundër koronavirusit”.

Në shumë vende, vaksina kundër tuberkulozit bëhej në masë te moshat shkollore. Komuniteti mjekësor nuk mund të thotë me siguri nëse vaksina e bërë në fëmijëri vazhdon të ketë efekt për mbrojtjen e individit vite apo dekada më pas.

“Ka prova që sinjalizojnë se mund të ofrojë mbrojtje afat-gjatë, por nuk e dimë me siguri. Ajo që dimë është se edhe për ata që janë vaksinuar në fëmijëri, një vaksinë tjetër e fuqizon sistemin imunitar të individit,” thotë Dr. Curtis.

Dr. Curtis thotë se Australia ka një numër relativisht të vogël rastesh dhe vaksina mund të shërbejë si masë parandaluese.

Ndërkohë epidemia ka avancuar shumë në Evropë, prandaj vaksina nuk mund të përdoret si masë mbrojtëse. Dr. Netea thotë se nëse rezultatet dalin pozitive, ato do të shërbejnë për situata të tjera epidemish në të ardhmen.

Në Holandë vaksina po përdoret tek 600 punonjës të personelit spitalor. Prova të tjera do të zhvillohen në Greqi, Gjermani, Danimarkë dhe Britani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG