Lidhje

Ndërsa Kalifornia fillon të hapet, hapa për shtimin e testeve


Kaliforni, shteti i populluar amerikan, masat e qëndrimit shtëpi i kanë mbajtur rastet e COVID-19 relativisht ulëta, por testimi për sëmundjen ka mbetur prapa.Nismat e reja nga guvernatori dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor synojnë ta ndryshojnë me shpejtësi këtë gjendje. Matt Dibble njofton.

Ndërsa Kalifornia fillon të hapet, hapa për shtimin e testeve
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Kalifornia ishte shteti i parë miratoi masën për qëndrimin shtëpi, dhe ky veprim i hershëm është lavdëruar për parandalimin e një virusi vdekjeprurës. Por shteti ka mbetur pas testime. Me afro 40 milion banorë, Shteti i Artë ka testuar një pjesë vogël popullsisë sesa pothuajse çdo shtet tjetër.

Konkurrenca për pajisjet e pakta provave dhe pajisjet personale mbrojtëse ka penguar testimin. Ndërsa furnizimet po bëhen disponueshme, Guvernatori i Kalifornisë, Gavin Newsom synon shpejtojë testimet.

"Ne po kryejmë mesatarisht mbi 20,000 teste ditë dhe jemi për përmbushur objektivin për 25,000 testime dhe arrijmë 60 deri 80 mijë menjëherë pas kësaj."

Ekspertët e kujdesit shëndetësor pajtohen se rihapja mënyrë sigurt kërkon ato dhëna vetëm testimi i zgjeruar mund sigurojë.

Ofruesit e kujdesit shëndetësor publik dhe privat gjithë shtetin po mobilizohen me shpejtësi. Kaiser Permanente po sjell këtë strukturë madhe testimit internet kohë rekord.

"Po hapim një laborator 650 metra katrorë i cili u ngrit për katër javë e gjysmë deri pesë javë", thotë Stephen Parodi me kompaninë Kaiser Permanente.

"Është si shpejtësia e dritës. Dhe ne do kemi kapacitetin për kryer rreth dhjetë mijë testime ditë. "

Por testimi i vazhdueshëm një shkallë gjerë ka hasur pengesa vogla.

Me thënë drejtën, një nga gjërat na ka munguar janë tamponet e hundës për bërë provat.

Po punojmë me një prodhues vendas për tamponat me printerat 3D mënyrë mund bëjmë provat", thotë Stephen Parodi me kompaninë Kaiser Permanente.

Deri tani, shumica e testimeve janë përqendruar te njerëzit me simptoma dhe ata janë kontakt me ta, duke përdorur një mostër marrë nga sekrecione nga hunda ose fyti.

Por ka edhe teste antitrupave gjakut mund tregojnë nëse një person është ekspozuar ndaj virusit pa treguar simptoma, informacione mund jenë kritike për rihapjen e shoqërisë.

"Një nga pyetjet e mëdha ekziston: a mund t'i hapim gjërat me siguri dhe mos kemi rizgjim madh sëmundjes? Këtu luan rol, testimi i gjerë i popullatës", thotë Dr. Stephen Parodi.

herë parë Shtetet e Bashkuara, çdo banor i këtij qyteti rural - Bolinas, Kaliforni - iu ofrua testimi falas COVID-19 i administruar nga studiues Universitetit San Franciskos.

"Ne duam kuptojmë se cila është gjurma virale një komunitet si ky i yni dhe ta përdorim këtë informacion për kuptuar përhapjen mirë tërë komunitetin", thotë Aenor Sawyer, drejtore e Testimeve Mjekësore.

dyja testet me tamponë dhe ato antitrupave u administruan shumë se 1,800 banorët e këtij qyteti, duke u dhënë studiuesve një bazë fillestare mbi cilën gjurmojnë virusin.

"Do duhet arrijmë një pikë ku mund bëjmë testime përsëritura. Ne e dimë se një ditë caktuar një person u testua Bolinas dhe ishte negativë. Nuk e dimë një ditë vonë. Është një mundësi infektimi kohë", thotë Aenor Sawyer, drejtore e Testimeve Mjekësore.

Shumë nga vendet e reja testimit Kaliforni janë zona urbane me rrezik lartë, si dhe zona rurale me qasje kufizuar kujdesin shëndetësor. Megjithatë, zyrtarët e pranojnë, se ka ende shumë rrugë për bërë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG