Lidhje

Sa punonjës në Shtetet e Bashkuara mund të punojnë nga shtëpia?


Instituti Brookings thotë se vetëm rreth 50 përqind e punëve mund kryhen plotësisht nga shtëpia, por studime tjera sugjerojnë se numri mund jetë i lartë. Pjesa tjetër e fuqisë punëtore ende duhet shkojë punë, duke supozuar se ende e kanë punën, sado rrezikshme. Korrespondentja Daria Dieguts njofton.

Duartrokitjet mund dëgjohen qindra qytete mbarë botën çdo natë.

Njerëzit po dalin jashtë, në mënyrë , mjekët dhe infermierët mund dëgjojnë falënderimet për punën po bëjnë për luftuar COVID-19.

Por këta profesionistë nuk janë vetmit shkojnë vendet e punës çdo ditë.

Miliona njerëz me ardhura ulëta shpërndajnë postën, punojnë si arkëtarë dhe riparues ashensorësh janë akoma punë dhe shumë nuk kanë pushim paguar.

"Ata janë vijën e parë frontit kuptimin kanë shumë kontakte me njerëzit e tjerë dhe për këtë arsye, mund sëmuren vetë, shtojnë ekspozimin e tyre, si dhe ekspozimin ndaj anëtarëve familjes tyre", thotë Elise Gould, ekonomiste e lartë Institutin e Politikave Ekonomike.

Sipas Departamentit amerikan Punës, më shumë se gjysma e punonjësve me aftësi larta profesionale, me paga larta mund bëjnë telepunë ndërsa vetëm një 20 punonjës industrisë shërbimit mund bëjë njëjtën gjë.

"Ekziston një ndarje e madhe demografike dhe e ardhurave dy grupet. Shumica e njerëzve duhet shkojnë punë janë punonjësit e shërbimit me paga ulëta, kujdesin shëndetësor, dyqanet ushqimore, magazinat, madje edhe proceset e prodhimit si industri ka tendencë jetë e dominuar nga emigrantë me paga ulëta", thotë Tom Kochan, universitetin MIT.

Tom Flores punon një supermarket Kaliforni.

"Sigurisht jam i shqetësuar. Kur shkoj punë, i lutem Zotit gjithçka shkojë mirë. Por ndjej se duhet vazhdoj vij punë sepse shumë familje varen nga ajo bëj unë. ”

Shumë amerikanë ndjejnë presion dhe ndjehen me fat që ja punë duke marrë parasysh se deri fund prillit 30 milion njerëz plotësuan formularët për kërkuar ndihmë, duke thyer gjitha rekordet e mëparshme.

Dhe madje edhe ata kanë punë janë vështirësi sipas një studim fundit tregon se shumica e punëtorëve amerikanë e kanë vështirë paguajnë një faturë papritur prej 400 dollarë.

"Ne po jetojmë nga një rrogë tek tjetra dhe pa rrogë do shohim njerëzit humbasin shtëpitë e tyre’, thotë Susan Lambert, Universitetin e Çikagos.

Qeveria amerikane ka caktuar 250 miliardë dollarë shtesë për kompensimin e papunësisë, përveç një shume prej 1200 dollarë për shumicën e amerikanëve. Familjet mëdha marrin shumë.

Ekspertët thonë se këto masa janë kohë dhe nevojshme, por ato mund mos jenë mjaftueshme për njerëzit jetojnë zona shtrenjta urbane.

Standardet e jetesës janë ndryshme. Për dikë Nju Jork ka ngjarë mos ketë një efekt madh. Për njerëzit zonat rurale ku kostot e banesave dhe shpenzimet e tjera kanë tendencë jenë ulëta, ndihma do jetë e dobishme", thotë Rhonda Sharpe, presidente e Institutit për Shkencë, Barazi dhe Gjini.

Kongresi është duke punuar për miratimin e mundshëm një pakete tjetër stimuluese ekonomike për ndihmuar njerëzit humbën punën për shkak pandemisë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG