Lidhje

Diaspora: Pengesat lidhur me votën, për interesa të ngushta politike


Përfaqësues disporës shqiptare shprehen shqetësuar rreth fatit votës shtetasve me banim jashtë vendit. Kërkesave tyre vazhdueshme kjo çështje marrë zgjidhje përpara procesit radhës zgjedhor, duket se politika Shqipëri u ka dhënë pak shpresë. Një marrëveshje mbi reformën zgjedhore e arritur 5 qershor, është vënë pikëpyetje pas deklaratës përfaqësuesve opozitës parlamentare se nuk do ta votojnë atë, duke vendosur disa kushte kjo ndodhë. Marrëveshja nuk thotë asgrreth votës emigrantëve. Por diaspora vazhdon këmbëngul mbi këtë çështje, jo vetëm si një e drejtë cilën ua garanton kushtetuta, por edhe për shkak rëndësisë diaspora ka për vendin. Kolegia Menada Zaimi bisedoi me dy përfaqësues diasporës shqiptare.

Diaspora: Pengesat lidhur me votën, për interesa të ngushta politike
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Në samitin e diasporës në mars 2019, Kryeministri Edi Rama, bëri një premtim:

Çka unë ju siguroj është se për votën tuaj ( disaporës) drejtën e votës tuaj, ka vetëm dy rrugë për ne: o do ta bëjmë, o do ta bëjmë!

Por që nga ai premtim ende nuk ka asnjë projekt të qartë dhe afat se kur dhe si do të votojnë shqiptarët që jetojnë jashtë atdheut. Kjo çështje madje nuk ishte as pjesë e diskutimeve në tryezën e Këshillit Politik mbi ndryshimin e kodit zgjedhor.

Të vetmit që e kanë kërkuar, duke e vendosur edhe si një nga kushtet për të votuar reformen e re zgjedhore, janë deputetët që përfaqësojnë opozitën parlamentare.

Mazhoranca socialiste thotë se nuk është tërhequr nga angazhimi i saj që emigratët të votojnë dhe se këtë çështje ia ka kaluar Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Gazmend Kapllani, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës Shqiptare (KKD) tho se në Shqipëri, vazhdon të mungonjë dialog serioz mbi marrëdhëniet e vendit me diasporën.

Sistemi politik në Shqipëri funksionon gjithnjë me alibi. Kam parë një intervistë të para katër a pesë vitesh të kryeministrit të tanishëm që thoshte se në zgjedhjet e tjera do votoni, do përgatisim regjistrin…ku janë regjistrat?! Mbaj mend kryetarin e opozitës së tanishme i cili në dhjetor kur u takua me KKD-në ishte shumë entuziast dhe përkrahës i votës së diasporës. Përse në bisedimet e tyre diaspora është lënë komplet jashtë? Shqipëria do të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian, por si do bëhet anëtare e BE-se Shqipëria kur nuk njeh diçka që pothuajse të gjitha vendet e njohin? Kosova një shtet kaq i ri e ka kuptuar këtë. Duket që klasa politike në Shqipëri e ka të vështirë ta kuptojë këtë sepse është e lidhur, kam frikë, pas interesash jashtëzakonisht të ngushta”, thotë Gazmend Kapllani, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës Shqiptare

njëjtin mendim ndan dhe kryetari i lëvizjesDiaspora për Shqipërinë e LirëFlorian Haçkaj, një lëvizje ka lindur rishtazi Zvicër, e ka si objektiv afatshkurtër saj krijimin e mundësive diaspora votojë. Zoti Haçkaj thotë se procesi duhet nisë varësisht problematikës paraqet pasi shumë çështje mund marrin zgjidhje vazhdim.

Mendohet qëtre vitet e fundit ka një numër të frikshëm, rreth 400 mijë shtetasish shqiptarë, të cilët janë larguar nga vendi, disa me status azilanti e disa me status të paligjshëm dhe mund të jetë e vështirë që ata të kenë mundësi të votojnë. Por mendoj se ky është një proçes që duhet të nisë dikur, ka mbi 30 vite që premtohet dhe nuk ka nisur. Le të nisë edhe me këto problematika, e të përmirësohet në vazhdim. Kemi shembullin e Kosovës që është votuar dy herë në katër vite nga diaspora. Herën e parë ka pasur shumë manipulime dhe këtë vit kjo votë ishte ndër më të fortat që solli ndryshimin në Kosovë. Nëse ne presim që të piqen të gjitha kushtet do të jetë gjithmonë vonë dhe asnjëherë koha e duhur. Fakt është që 26 për qind e të ardhurave vijnë nga diaspora dhe nëse ne ndihmojnë ekonominë kemi të drejtë të ndryshojmë fatin apo ndikojmë në jetën politike të vendit, thotë Florian Haçkaj, kryetar i lëvizjes “Diaspora për Shqipërinë e Lirë”

Zoti Kapllani thotë se Shqipëria dhe dispora kanë nevojë ta shohin veten si një, varësisht se gjysma jeton jashtë atdheut.

"Diaspora jonë e tanishme mban një marrëdhënie shumë ngushtë me atdheun, vendin amë. Ky është pikëtisht një motiv për shumë njerëz votojnë e kenë drejtën e tyre votës. Lidhja e madhe mund mbahet me atdheun përvec lidhjes shpirtërore është lidhja politike. Asaj çka ne duhet t’i japim përgjigje është se çfarë është atdheu? Ca i juaji dhe ca i yni?! Apo mënyrë ndryshme edhe pse ju jeni atje e ne këtu kemi një fat përbashkët. Si e perceptojmë ne identitetin kombëtar sot? Llafe kafenesh….ti sjeton këtu..pse kërkon votosh? Apo e perceptojmë me vizion?! Ne jemi komb i vogël por 'diasporak'. Nuk mund ta mohojmë se po mos ekzistonte diaspora, mund mos egzistonte as Shqipëria e pavarur dhe as Kosova e pavarur.

Sipas zotit Kapllani, Shqipëri nuk i ka ardhur e keqja nga dëshira e njerëzve për marrë pjesë zgjedhje, por nga interesat e ngushta politikës, përjashtimit dhe izolimit, ku interesat e kryetarit një partie marrin përparësi mbi ato kombit.

"U sigurisht nuk mendoj ne jemiRambot” apo se diaspora ka “Rambo” do vijnë e çlirojnë Shqipërinë, por nga ana tjetër vota e diaporës mund sjellë shumë emancipim shoqërisë e demokratizim. mos fshihemi pas gishtit vogël, ne e dimë se çfarë ndodh Shqipëri kur votohet ndaj dhe duan t’i mbajnë mbyllura listat, sepse duan kontrollojnë votuesit. Diaspora nuk voton për një vend pune shtet por ka një lloj idealizmi. Diaspora dhe emigratët janë votues nuk kontrollohen.

Këshilli Koordinues i Diasporës e ka bërë qartë qëndrimin e tij mbi domosdoshmërinë shqiptarët jashtë atdheut votoj edhe nëpërmjet një peticioni drejtuar gjithë përfaqësuesve politikës Shqipëri. Nënshkruesit e peticionit kërkojmë e drejta e votës mundësohet dhe zbatohet para zgjedhjeve ardhshme parlamentare.

"Neve nuk bëjmë magji. Peticioni nuk është magji që sa e thamë do bëhet, por nga ana tjetër kjo është diçka jashtëzakonisht serioze dhe sistemi politik në Shqipëri duhet të bëhet serioz dhe duhet ta mar seriozisht diasporën e jo ta trajtojë në mënyrë folklorike. T’i kujtohet diaspora vetëm kur bien tërmete kur mblidhen ndihma apo kur ata udhëtojnë jashtë shtetit e duan dreka e darka apo t’u mbyllen takime me eksponentë të ndryshëm politikës. Ne nuk jemi kamarierët e klasës politike. Ne jemi qytetarë të vendeve ku jetojmë, por dhe të vendit nga vijmë pasi duam ta shohim atë të përparojë sepse meriton diçka shumë më të mirë sesa sot nga pikëpamja politike.

Sipas dhënave bëra publike vitin 2019 nga Instituti shqiptar i Statistikave (INSTAT), numri i asaj njihet si diaspora e re, pra atyre shqiptarëve kanë emigruar pas viteve90 përllogaritet në rreth 1 milion e 600 mijë vetë. INSTAT thotë se diaspora pësoi një rritje gjatë vitit 2019 me 3.6 për qind.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG