Lidhje

Çdo të thotë të jesh në një martesë ndër-racore


Protestat pas vdekjes George Floyd duart e policisë, nxjorrën përsëri pah betejën e dhimbshme për barazi racore Shtetet e Bashkuara. Por, çdo të thotë të ndeshesh me problemet racore në një kontekst më personalme çfarë vështirësish përballet një çift dy-racorAmerikë? Jonida Spahija dhe bashkëshorti i saj Nnamdi Nwachukwu (Nuaçuku) nda përvojën e tyre me Rudina Dervishin e Zërit të Amerikës.

Përvoja e një çifti ndër-racor
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00


Jonida dhe Namdi, një çift shqiptaro-nigerian në Uashington DC, i dinë mirë vështirësitë dhe sfidat sjell një martesë dy-racore. Marrëdhënia e tyre kaloi ditë errëta fillimet e saj, pasi u refuzua për një kohë gjatë nga prindërit dhe familja e Jonidës.

“U rrita një familje tradicionale myslimane nga Shkodra. Kisha udhëzime qarta edhe pse pathëna qe të martohesha me dikë nga veriu dhe nga e njëjta fe. Sigurisht, nuk u nisa me synimin gjeja dikë do ishte komplet e kundërta. Gjeta një njeri mirë me cilin ndërtova miqësi dhe filluam dilnim kulturën tonë nënkupton martesën (qesh)” thotë Jonida për Zërin e Amerikës.

Nuk pranuan isha partneri i saj, derisa lindi vajza. Në atë kohë kishim qe bashkë për gati tetë vjet. Imagjinoni jesh një marrëdhënie ku jeton vetëm pesë minuta larg nga prindërit e bashkëshortes, për cilët unë nuk ekzistoja”, thotë Nnamdi për Zërin e Amerikës.

Jonida thotë se iu desh bënte një jetë dyfishtë për një kohë gjatë duke u përpjekur menaxhonte veças dy gjëra shumë shtrenjta për , Namdin dhe familjen e saj.

Kam vepruar me n mentalitet heshtur nuk shërbeu aspektin afat-gjatë. Në retrospektivë e di nuk mund ta përsëris atë gabim. Ja ku jemi tani. Të gjithë po i rishikojmë marrëdhëniet racore dhe po i analizojmë një kontekst shumë gjerë se martesa, shoqëri, dhe kudo realitet”.

Bashkëjetesa me Namdin e ka bërë Jonidën dallojë thellë privilegjin e qenurit e bardhë edhe pse dikur mund mendonte se si imigrante ishte qytetare e klasës së dytë. Ajo ka qënë dëshmitare e disa incidenteve ku Nnamdi ka qënë objekt i kontrollit policor, thjesht për faktin e ngjyrës.

U isha sediljen e shoferit kur polici ndaloi dhe i kërkoi Namdit liçensën, pa mu drejtuar mua kisha bërë shkeljen.

Ai i zbaton rregullat si asnjë tjetër. U, si shqiptare, provoj ti thyej. Gjithmonë provoj limitet, por jo ai. Tani e kuptoj arsyen. Ai nuk guxon ti thyejë, pasi për , kjo mund t’i kushtojë jetën. Për dikë tjetër, jo me atë ngjyrë, nuk është e njëjta gjë”.

Lindja e vajzës i dha një dimension të ri vështrimit të Jonidës për problemet racore shoqërinë amerikane. Ajo shqetësohet se Zara do përballet me një realitet vështirë për faktin se vjen nga prindër me ngjyrë ndryshme.

Ajo është vetëm pesë vjeç dhe kur ishte dy, dëgjoi komente për flokët e bënë ndihej keq, apo komente për prindërit e saj me ngjyrë ndryshme. Ajo i re këto gjëraështë fëmijë shumë i zgjuar. Askush nuk do ta shohë e thotëështë një fëmijë gjysmë shqiptar. Ajo është fëmijë me ngjyrë. Dhe kjo vjen me shumë probleme moshën pesë vjeçare ajo nuk mund t’i kuptojë, thotë Jonida.

Zara ( gjuhën igbo do thotëpërgjigja), ishte ajo ndihmoi afrimin e familjes Jonidës ne Nnamdin. Pas diskutimesh vështira mbi kaluarën, Nnamdi thotë se e ëma e Jonidës është tani njeriu i afërt për botë, diçka nuk mund ta kishte imagjinuar. Përparimi i arritur me familjen e Jonidës, e bën atë besojë se pranimi i gabimeve është elementi kryesor përmirësimin e marrëdhënieve ndër-racore.

Është shumë e vështirë ti kapërcesh problemet pa e pranuar gabimin. Sepse nëse dikush nuk është i gatshëm pranojë se diçka ka ndodhur ose të pranojë ekzistencën tënde, është shumë e vështirë thuash shkuara harruara pasi dhimbja është ende aty.. Është diçka shoqëria amerikane nuk ka arritur ende ta bëjë. Është e ngjashme me përvojën kam pasur me familjen e Jonidës. Tani kemi arritur një marrëdhënie shumë mirë. Shpresoj që një ditë Amerika arrijë atje ku jemi ne, thotë ai.

Duke reflektuar ndaj situatës, Jonida thotë se nuk u fshihet diskutimeve vështira apo sikletshme për racën duke marrë shumë përgjegjësi përpjekjet për edukuar njerëzit ka përreth.

Ajo i sheh me shqetësim komentet denigruese të shqiptarëve në median sociale.

kulturën tonë - flas nga përvoja ime (shqiptarë tjerë mund kenë mendim tjetër), kemi prirjen mendojmë se i dimë gjitha, pa patur gjithë informacionin. Duke parë komentet shqiptarë ndryshëm postojnë për perceptimin kanë për njerëzit janë asistencë sociale apo marrin ndihma tjera, kupton se këto janë perceptime shumë njëanëshme shqiptarët i bëjnë pa e kuptuar thellësisht problemin dhe kjo për mua është shqetësuese.

Dua dërgoj një mesazh për ta, thotë Jonida.

Mendohuni dhe kuptoni deklaratat bëni, ndikimin ato kanë. Deklaratat duhet jenë bazuara prova dhe jo atë pak përvojë mund keni patur me një shok apo fqinj me ngjyrë. Thellohuni pak shumë sepse kjo mënyrë e menduarit na ka çuar deri këtu dhe nuk na lejon bëjmë përparim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG