Lidhje

Kina dështon me fushatën për grumbullim fondesh për OBSH


Një fushatë shumë e reklamuar nga Kina për të grumbulluar fonde për Organizatën Botërore të Shëndetësisë, pasi Presidenti Trump deklaroi se po ndalte fondet amerikane për këtë organizatë, ka mbledhur më pak se 10 mijë dollar, sipas të dhënave në faqen elektronike të kësaj fushate.

Shifrat, sipas kritikëve, dëshmojnë hendekun e madh që ekziston mes deklaratave bombastike të Pekinit në mbështetje të organizmave ndërkombëtare dhe akteve konkrete.

WHO
WHO

Njoftimi i Pekinit më 20 maj për të mbledhur fonde u shoqërua me spote mediatike, si dhe një telekonferencë me pjesëmarrjen e drejtorit të përgjithshëm të OBSH, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i cili falenderiu zyrtarët për planin “për të mundësuar donacione nga individë dhe kompani në Kinë për të mbështetur përpjekje që shpëtojnë jetë”.

Një muaj më pas, fushata “Fondi për Përgjigje Solidare për OBSH kundër COVID-19 – Aksion nga Kina” tregon se janë grumbulluar rreth 9500 dollarë megjithë angazhimin e 20 platformave dixhitale që veprojnë në Kinë.

Pekini në konkurrencë për donacione

Para fushatës së fundit të grumbullimit të fondeve, Kina kishte premtuar të dhuronte 30 milionë dollar për OBSH në prill, përveç 20 milionë dollarëve që ia kishte dhënë më parë kësaj organizate. Megjithatë, Pekini nuk e bëri publike në atë kohë se ishte në fakt debitor pasi nuk kishte paguar 30 milionë dollarë nga detyrimet vjetore të antarësisë në OBSH.

Kritkët thonë se strategjia e Kinës për të ekzagjeruar përpjekjet dhe për të fryrë shifrat e donacioneve është pjesë e politiks së saj të jashtme.

“kina ka siguruar inerci të konsiderueshme, pasi u krijua përshtypja në OKB se SHBA po reduktonte rolin e saj. Kina është angazhuar për të ndikuar në politikat e stafit, procedura, përmes retorikës,” thotë për Zërin e Amerikës Kristine Lee me Qendrën për Sigurinë e Re Amerikane.

Mbështetja për OKB

Shtetet e Bashkuara janë kontribuesi më i fuqishëm financiar i sistemit të OKB, duke ofruar 22% të buxhetit të rregullt të organizatës, ndërsa Kina ofron vetëm 12%.

Por këto shifra lidhen me pagesën e detyrimeve vjetore. Përveç detyrimeve, ka edhe kontribute vullnetare nga vende të ndryshme. Për OBSH dhe OKB, Shtetet e Bashkuara japin 10 herë më shumë se Kina.

Sipas shifrave të fundit publike, në 2018 kontributet vullnetare nga qeveria amerikane për buxhetin e OKB-së ishin më shumë se 380 milionë dollarë. Kina, nga ana e saj, kishte dhuruar vetëm 37 milionë dollarë.

Zëri i Amerikës zbuloi se në periudhën 2018-2019, kontributet e Uashingtonit për OBSH arrinin në afro 900 milionë dollarë, ose 10 herë më shumë se kontributet e Kinës prej 86 milionë dollarësh.

Në dallim me deklaratat e Pekinit se Uashingtoni ka braktisur përgjegjësitë e tij globale,, kontributet totale amerikane nuk kanë ndryshuar shumë gjatë viteve të fundit. Faktikisht kontributet amerikane për OBSH-në u rritën në 2019.

Nga shifrat që analizoi Zëri i Amerikës, kontributi i Uashingtonit për Organizatën Botërore të Shëndetësisë, OBSH, u rrit gjatë 2018-2019 krahasuar me dy vjeçarin e mëparshëm. Deri në fund të 2019, SHBA kishte kontribuuar 893 milionë dollarë për OBSH, një shifër që reflekton një rritje prej rreth 48 milionë dollarësh krahasuar me periudhën 2016-2017.

Nga ana tjetër, administrate Trump vazhdon të propozojë shkurtime të ndjeshme në fondet amerikane për këto organizata. Projekt-buxheti për vitin 2021 propozon shkurtime prej 29% për fondet amerikanë në mbështetje të misioneve paqeruajtëse të OKB-së; shkurtime në masën 34% në fondet për buxhetin e përgjithshëm të OKB-së dhe eliminimin e fondeve për një numër programesh të Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG