Lidhje

Administrata Trump do të rifillojë ekzekutimet federale


Supreme Court
Supreme Court

Administrata Trump do të rifillojë ekzekutimet federale për herë të parë në 17 vjet pasi Gjykata e Lartë nuk pranoi të dëgjojë një sfidë ligjore nga katër vrasës të dënuar.

Gjykata e Lartë nuk pranoi të dëgjojë argumentin e të burgosurve që ekzekutimet federale duhet t'u përmbahen protokolleve të injektimit vdekjeprurës të përdorura në shtetet ku është caktuar të ekzekutohet secili prej tyre.

Vendimi hap rrugën që ekzekutimet e të burgosurve të rifillojnë që më datën 13 korrik.

Katër të burgosurit federalë të parashikuar të ekzekutohen në korrik dhe gusht janë dënuar për vrasje të fëmijëve dekada më parë.

I burgosuri i parë për ekzekutim, Daniel Lewis Lee u dënua në vitin 1999 për vrasjen e një familje prej tre personash, përfshirë një vajzë tetë vjeçare, tre vjet më parë.

Tre të burgosur të tjerë, përfshirë dy të dënuar për përdhunim dhe vrasje të vajzave të reja, janë planifikuar të ekzekutohen më vonë në korrik dhe gusht.

Ekzekutimi i fundit federal në Shtetet e Bashkuara u bë në vitin 2003 kur veterani i Luftës së Gjirit, Louis Jones Jr u ekzekutua për rrëmbimin dhe vrasjen e një ushtareje 19-vjeçare.

Departamenti i Drejtësisë vitin e kaluar njoftoi planet për ekzekutimin e pesë të burgosurve federalë pasi Byroja e Burgjeve miratoi një protokoll të injektimit vdekjeprurës të përdorur nga disa shtete. Sidoqoftë, sfidat ligjore vonuan ekzekutimet.

Në njoftimin e ekzekutimeve të planifikuara në fillim të këtij muaji, Prokurori i Përgjithshëm William Barr, një avokat i zellshëm i dënimit kapital, tha që qeveria ua ka borxh "viktimave të këtyre krimeve të tmerrshme, dhe familjeve të tyre të lëna pas, për të kryer dënimin e marrë nga sistemi ynë i drejtësisë".

Sipas Qendrës së Informacionit të Dënimit me Vdekje, aktualisht ka 62 të burgosur federalë që kanë marrë dënimin e vdekjes në Shtetet e Bashkuara, .

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG