Lidhje

SHBA: Si e ka ndryshuar politikën COVID-19


Kur ish-nënpresidenti Joe Biden pranojë emërimin Kuvendin Kombëtar Partisë Demokrate enjten, nuk do ketë turma brohorasin. Atij mund t’i duhet gjithashtu mbajë distancën e duhur fizike nga kandidatja për nënpresidente, Kamala Harris.

Edhe Presidenti Donald Trump nuk do flasë një sallë mbushur me mbështetësit e tij, Kuvendin e Partisë Republikane javën e ardhshme. Ka mundësi ai ta mbajë fjalimin në Shtëpi e Bardhë.

dyja partitë arritën përfundimin se nuk është ide e mirë grumbullosh një vend mijëra vetë brohorasin, një kohë pandemie globale prek rrugët e frymëmarrjes. Fjalimet, festat dhe aktivitetet për mbledhje fondesh, po bëhen gjitha virtualisht.

Nga sonte, demokratët po mbajnë katër netë fjalime televizive dhe aktivitete nga distanca, pasi hoqën dorë nga Kuvendi i parashikuar për qytetin Milluoki shtetit Uiskonsin.

hënën e ardhshme 24 gusht, disa qindra zyrtarë dhe delegatë republikanë do mblidhen për pak kohë Sharlotë Karolinës Veriut, sa për emëruar zyrtarisht presidentin Trump si kandidat për rizgjedhje dhe pastaj do largohen.

Ndryshimi ngjarjet mëdha politikës amerikane, është vetëm simptoma e fundit një sezon politik shndërruar plotësisht nga pandemia. Tubimet e mëdha janë anuluar, ashtu si edhe aktivitetet e tjera zgjedhore, ku kandidatët zakonisht takonin elektoratin.

Shpresa është sezoni zgjedhor i vitit 2020 mos përsëritet , megjithatë disa nga mësimet e nxjerra mund shërbejnë ardhmen.

Për shembull, kuvendet si aktivitete masive mundt’i mbeten kaluarës”, thotë studiuesja e InstitutitAmerican Enterprise”, Karlyn Bowman.

"Ka nga ata kanë argumentuar se kuvendet janë mbivlerësuara, nuk kanë ndonjë rëndësi aq madhe. Ka nga ata thonë se tubimet me njerëz nuk kanë ndonjë rëndësi madhe. Këtë vit do shohim se sa vërteta janë këto”, thotë John Hudak i Institutit Brookings.

poshtë janë shtatë ndryshime ka sjellë COVID-19 për zgjedhjet e 2020-ës deri tani.

1. Çështja kryesore

Për shumë votues, COVID-19 ka ndryshuar çështjen kryesore zgjedhjeve.

Fushata e zotit Trump për rizgjedhje nisi fillim vitit nga një pozitë e favorshme. Papunësia ishte e ulët dhe ekonomia e fortë.

"Ai mund përdorte si argument, shifrat pozitive ekonomike dhe paqen dhe mirëqenien, thotë për Zërin e Amerikës, Kyle Kondik, analist Qendrën për Politikë Universitetit Virxhinias.

"COVID-19 e ndryshoi këtë”, shton ai.

Papunësia është rritur nivelet e Depresionit Madh dhe ekonomia është tkurrur ndjeshëm. Me mbi 5.4 milionë raste me koronavirus dhe mbi 170 mijë vdekje Shtetet e Bashkuara, shumica e votuesve nuk e miraton menaxhimin e pandemisë nga presidenti Trump. mungesë gjendjen mirë ekonomike, kritikët thonë se presidenti e ka pasur vështirë artikulojë një argument për rizgjedhje.

2. Kuvende minimizuara

Kuvendet e partive janë reduktuar mënyrë dramatike, por ekspertët thonë se kjo mund mos ketë edhe aq shumë ndikim.

Kuvendet zakonisht ia shtojnë disi mbështetjen kandidatëve, por zonja Bowman thotë se kjo rritje është shpesh e përkohëshme.

"Nuk besoj se ka shumë ndikim tek rezultati përfundimtar, shtoi ajo.

Këtë vit, ky ndikim mund jetë edhe i vogël pasi shumë votues e kanë vendosur se për do votojnë, thotë analisti Kondik.

" gjithë ata mbështesin njërën parti ose tjetrën, janë pozicionuar me kandidatët e tyre, thotë ai.

Por efekti për vetë partitë mund jetë i madh. Kuvendet shërbejnë për mbledhur fonde. Dhe aktivistëve partive do t’u mungojnëbisedat me njëri-tjetrinpër objektivat dhe strategjitë do ishin gjendje t’i bënin kur takoheshin personalisht, thotë zoti Hudak.

3. Anulimi i takimeve fushatave

Ashtu si kuvendet, edhe tubimet e mëdha fushatës, mund jenë efektive për tërhequr votuesit e pavendosur.

"Fushatave do t’u duhet gjejnë mënyra tjera për ngjallur entuziazëm”, thotë zoti Hudak për Zërin e Amerikës.

Mungesa e këtyre tubimeve, mund dëmtojë zhumë zotin Trump, sesa zotin Biden, shton ai, pasi ai fiton energji prej tyre.

"Mendoj se mungesa e tyre dëmton aftësinë e tij për ngjallur entusiazëm tek baza. Mendoj se ai vetë personalisht e ndjen këtë mungesë”, thotë ai.

Fushata e zotit Biden mund ta ndjejë pak mungesën e tubimeve, por shumë atë kontakteve njerëzore, shtrëngimin e duarve.

Mendoj se ndonjëherë Joe Biden është akuzuar se e tepron komunikimet me njerëzit, por ai njihet edhe si natyrë e ngrohtë afrohet me njerëzit. Sot nuk e bën dot një gjë tillë”, thotë zoti Kondik.

4. Grumbullimi i fondeve distancë

Koronavirusi jo vetëm ka eliminuar pjesëmarrjen fizikisht fushata, por e ka zhvendosur grumbullimin e fondeve online.

Por nuk duket se kjo ka sjellë shumë pasoja negative.

"Kam parë shumë pak ndikim tek grumbullimi i fondeve”, thotë zonja Bowman.

Duket se asnjëra nga palët nuk po vuan për fonde. Sipas një përllogaritjeje radios publike, NPR, kandidatët dhe mbështetësit e tyre kanë grumbulluar deri tani mbi 1.6 miliardë dollarë.

5. Mobilizimi i votuesve

kushte normale, vullnetarët dhe punjësit e fushatave tani do ishin shpërndarë gjithë vendin, duke trokitur derë derë për mobilizuar zgjedhësit votonin. Këto aktivitete janë minimizuar tepërmi. Për shembull, shumë sindikata normalisht dërgojnë një numër madh punonjësish për mbështetur fushatat e demokratëve, kanë anuluar daljen terren për këtë qëllim.

Megjithëse dyja partitë po mbështeten kryesisht tek televizioni, posta dhe reklamat, fushata e zotit Trump, po e përdor fushatën derë derë. Republikanët përgjithësi kanë treguar pak shqetësim për pandeminë.

Fushata derë derë ka një efekt vogël por rëndësishëm pjesëmarrje, thotë analisti Kondik dhendonjëherë është një epërsi e vogël përcakton se kush i fiton zgjedhjet”.

6. Regjistrimi i votuesve

Edhe fushatat për regjistrimin e votuesve, janë ndalur thuajse plotësisht. Një studim 12 shtete dhe kryeqytetin Uashington vënë dukje se shumica e njerëzve regjistrohen zyrat e marrjes patentave dhe dokumentave identifikimit, shumë prej cilave kanë qenë mbyllura nga pandemia.

Regjistrimi person për person, panaire, nëpër pika ngritura për këtë qëllim nëpër rrugë dhe vende tjera publike, është reduktuar ndjeshëm.

Ky lloj regjistrimi “ka ndikim jo vetëm tek numri i votuesve, por edhe tek cilët janë ata votojnë. Kështu reduktimi i tyre, mund ketë efekt konsiderueshëm”, thotë zoti Hudak.

Ky efekt ndjehet nga dyja partitë, kështuqë është e vështirë llogaritet se cili është ndikimi përfundimtar.

7. Votimi me postë

Shumë shtete e kanë mbështetur votimin me postë, si një alternativë sigurt ndaj shkuarjes qendrat e votimit. Presidenti Trump ka thënë vazhdimisht dhe pa prova se kjo do çonte çrregullime gjera.

Si rezultat, votuesit republikanë janë shumë hezitues për votimin me postë.

Me një shifër pashembullt votash me postë këtë cikël zgjedhjeshefektet mund ndjehen jo vetëm nga presidenti por edhe republikanë tjerë”, tha zoti Hudak.

Mund shkaktojë gjithashut konfuzion Ditën e Zgjedhjeve.

"Nëse shumë republikanë votojnë Ditën e Zgjedhjeve dhe ato vota numërohen parat, mund krijohet përshtypja se Donald Trump-i po kryeson një shtet, kur fakt fund, ai edhe mund humbasë”, thotë analisti Kondik.

Përllogaritja totale mund dojë ditë, ndoshta edhe javë tëra, kohë gjatë cilës, zoti Kondik druhet se mund ketë një shpërthim teorish konspiracioni.

"Mendoj se është e rëndësishme gjithë t’u komunikojmë votuesve ka gjasa mos ta dimë rezultatin e zgjedhjeve atë natë, siç jemi mësuar. Dhe se nuk ka asnjë qëllim keq prapa kësaj”, tha ai.

XS
SM
MD
LG