Lidhje

Përpjekje intensive për terapi me antitrupa për të luftuar koronavirusin


kushtet kur mund duhen ende muaj gjendet një vaksinë për koronavirusin, kompanitë farmaceutike po punojnë intensivisht zhvillojnë alternativën e dytë mirë mundshme: terapi me antitrupa e luftojnë virusin menjëherë, pa qenë nevoja për pritur sa përshtatet sistemi imunitar ta luajë një rol tillë.

Antitrupat janë proteina prodhon organizmi kur kalon një infeksion. Ato ndihmojnë eliminimin e virusit. Vaksinat funksionojnë duke e bërë trupin besojë se ka infeksion, mënyrë prodhojë antitrupa aktivizohen rast një virusi vërtetë.

Por mund duhet një ose dy muaj formohen antitrupat efektivë përmes vaksinave. Terapitë eksperimentale, e përshpejtojnë procesin përmes varianteve përqendruara ilaçeve kanë funksionuar kundër koronavirusit tek kafshët laboratorë.

"Mund merret një mënyrë tillë përhapet me shpejtësi gjithë trupin. Dhe mund jetë gjendje mbrojë nga infeksioni dhe ta parandalojë atë menjëherë”, thotë virologu Myron Cohen, i Universitetit Karolinës Veriut.

Këto ilaçe besohet se mund t’u japin imunitet shpejtë dhe përkohshëm njerëzve me rrezikshmëri lartë infeksioni, si punonjësit e shëndetit dhe atyre banojnë me dikë ka COVID-19. Ato po testohen edhe si trajtime.

Një instrument i tillë do ishte një arritje e jashtëzakonshme luftën kundër virusit, thotë ai.

"Nëse ke një rast kur virusi është përhapur jashtë kontrollit, një fabrikë mishi, apo azil, nëse kemi një ilaç t’ia japim atyre nuk janë prekur dhe do ta parandalonte me shumë shpejtësi përhapjen, do ishte e mrekullueshme”, thotë ai.

Rezultatet e disa studimeve rëndësishme po kryhen pritet dalin fillim vjeshtës.

Por kompania Eli Lilly, ka filluar ta prodhojë ilaçin me antitrupa tani, me besimin se rezultati i studimeve do jetë pozitiv.

Lilly po teston dy ilaçe për antitrupa: një me një kompani kanadeze, AbCellera dhe një tjetër me një kompani kineze, Junshi Biosciences. korrik, kompania Junshi tha se një provë me 40 njerëz shëndetshëm, nuk pati efekte anësore serioze dhe se tani po bëhen studime me grupe mëdha.

KompaniaRegeneron Pharmaceuticals”, pati prodhuar një koktej ilaçesh me antitrupa kundër Ebolës, tani po bën provë me një kundër koronavirusit.

Eksperti kryesor Shtetet e Bashkuara, për sëmundjet infektive, dr. Anthony Fauci, përmend pikërisht suksesin me Ebolën si shembull se përpjekjet aktuale mund funksionojnë.

"Përvoja patëm me Ebolën jep shpresë. atë rast, me një provë kryem, patëm shenja qarta për efikasitetin e disa antitrupave”, ka thënë ai.

Kompani tjera po punojnë për ilaçe me antitrupa janë Amgen dheAdaptive Biotechnologies. Edhe kompania bioteknologjikeTychan Pte Ltd Singapor, po teston një tillë.

Probleme mundshme

-- Antitrupat mund mos depërtojnë tek gjitha pjesët e trupit, ku duhet veprojnë, si për shembull thellësi mushkërive. Ky mund jetë një ndryshim mes ilaçit me antitrupa dhe antitrupave prodhon vetë trupi, pasi ilaçi jepet përmes serumit dhe duhet përmes enëve gjakut shkojë aty ku është e nevojshme.

-- Virusi mund transformohet dhe shmangë antitrupat. Për këtë arsye kompania Regeneron, po bën provë me një përzierje dy antitrupash, e godasin virusin pjesë ndryshme për shtuar shanset e eliminimit tij.

-- Efekti i antitrupave mund mos zgjasë aq sa ç’duhet. Edhe nëse dobësohet brenda muajit, është i vlefshëm për trajtim, sepse zakonisht COVID-19 nuk zgjat shumë se aq. Por për parandalim, mund mos jetë diçka praktike japësh injektime shpesh sesa një herë një ose dy muaj.

Një kompani San Francisko, Vir Biotechnology Inc., thotë se i ka zhvilluar antitrupat zgjasin shumë se zakonisht, ta shmangin këtë problem. Gjiganti farmaceutik GlaxoSmithKline ka investuar 250 milionë dollarë tek kompania Vir për t’i testuar ato.

Edhe dhënia e një doze lartë mund ndihmojë, npse gjysma e antitrupave zhduken pas një muaji.

-- Frika e madhe: Antitrupat mund japin efektin e kundërt dhe rrisin aftësinë e virusit për depërtuar qeliza, apo stimulojnë systemin imunitar një mënyrë i sëmur njerëzit edhe shumë. Është një shqetësim teorik, nuk është diktuar deri tani testime, por për kondirmuar sigurinë e tyre, duhen bërë eksperimente mëdha dhe japin përgjigje përfundimtare.

Por megjithëse mbeten ende pikëpyetje për mbarëvajtjen e terapive me antitrupa, dr. Cohen është optimist.

"Ne duam ta kthejmë koronavirusin nga një virus panjohur dhe jashtëzakonisht frikshëm diçka trajtueshme. Dhe mendoj se nuk është e paarsyeshme shpresojmë se mund ta bëjmë një gjë tillë ardhmen e afërt”, thotë ai.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG