Lidhje

SHBA: Zyrtarët nxisin votuesit të kenë durim për daljen e rezultateve të zgjedhjeve


Zyrtarët e ngarkuar me sigurinë e zgjedhjeve presidenciale nëntorit Shtetet e Bashkuara, paralajmërojnë se rreziku i madh mund vijë nga një valë keqinformimesh përhapura nga kundërshtarët e Shteteve Bashkuara orët pasi mbyllet votimi vend.

Zyrtarët druhen se ai do jetë momenti delikat për vendin, ndërsa shumë amerikanë presin fituesi i zgjedhjeve deklarohet ditën e votimit. Por meqenëse shumë vota këtë vit do dërgohen me postë apo mungesë për shkak pandemisë koronavirusit, ato rezultate mund mos shpallen atë natë e ndoshta as një natë pas.

Ka gjasa duhet shumë kohë bëhet numërimi, për shkak shtimit votave mungesë”, tha martën Christopher Krebs, drejtor i Agjencisë amerikane për Sigurinë Kibernetike dhe atë Infrastrukturës, një takim virtual për sigurinë kibernetike.

Kini pak durim. Demokracia nuk u ndërtua sa hap e mbyll sytë”, tha ai një mesazh drejtuar votuesve.

Nuk është hera e parë zoti Krebs bën një paralajmërim tillë, por ky mesazh bëhet edhe urgjent ndërsa kanë mbetur pak se dy muaj deri zgjedhje dhe me një vëmendje gjithnjë e madhe tek votimi me postë.

Një nga gjërat për cilat po flasin shpesht zyrtarët e zgjedhjeve, është përgatisin votuesit dhe median për një gjë tillë”, tha Trevor Timmons, shef i informacionit i Departamentit Shtetit Kolorados.

Koloradoja është një nga disa shtetet amerikane i lejon gjithë zgjedhësit votojnë me postë, duke dërguar fletët e votimit disa javë para zgjedhjeve. Shumë shtete tjera kanë ndryshuar ose modifikuar procedurat për votimin me postë, përgjigje shqetësimeve lidhur me COVID-19.

Por rregullat lidhur me kohën se kur shtetet mund fillojnë numërojnë votat, janë ndryshme.

Zyrtarët e Kolorados mund fillojnë numërojnë votat 15 ditë para zgjedhjeve, megjithëse rezultatet nuk mund shpallen pa përfunduar votimi person.

Nga ana tjetër, paktën 15 shtete nuk fillojnë t’i numërojnë votat me postë, deri pasi mbyllen qendrat e votimit. tjerë, përfshirë shtete mund jenë vendimtare për rezultatin e zgjedhjeve, si Xhorxha, Miçigani, Pensilvania dhe Uiskoni, nuk fillojnë numërojnë fletët e votimit me postë deri ditën e zgjedhjeve.

Rezultatet e zgjedhjeve mund vonohen

Me zgjerimin e votimit me postë, zyrtarët parashikojnë shumë shtete do kenë një numër rekord fletësh votimi me këtë formë.

Si rezultat, ata thonë se është e mundur, madje shumë e mundur amerikanët mos ta dinë natën e votimit nëse Presidenti Donald Trump apo ish-nënpresidenti Joe Biden do udhëheqë Shtetet e Bashkuara, katër vitet e ardhshme.

Ndoshta nuk do ta dimë martën 3 nëntor orën 7:00 mbrëmje. Ndoshta nuk do ta dimë as mesnatën e martës”, tha zoti Timmons.

Zyrtarët e zgjedhjeve thonë se synimi i tyre është sigurohen votuesit jenë informuar për skenaret e mundshme dhe mos ngurrojnë hedhin votën e tyre.

Nëse njerëzit vendosin mos votojnë sepse mendojnë se procesi nuk është i besueshëm, atëherë njerëzit e këqij fitojnë”, tha zoti Timmons.

Për t’u siguruar kjo mos ndodhë, zyrtarët e zgjedhjeve thonë se kanë punuar për kontrolluar sheshin e betejës”.

"Fokusi ynë ka qenë për të përgatitur popullin amerikan”, thotë Matthew Masterson, një këshilltar i lartë për sigurinë kibernetike në Departamentin e Sigurisë Kombëtare.

Parandalim ndaj dizinformimit

Një pjesë kryesore e planit ka qenë puna me zyrtarë shteteve dhe lokalë dhe me kompanitë e medias sociale, për edukuar vazhdimisht votuesit se ku gjejnë informacion saktë dhe kohën e duhur.

mënyrë veçantë, zyrtarët po paraljamërojnë votuesit shmangin marrjen e informacionit nga çdo burim i lidhur me Rusinë, veçanërisht RT dhe Sputnik, si edhe Ruptly, e portretizon veten si një agjenci ndërkombëtare lajmesh ofron video sipas kërkesave.

Edhe zyrtarët e shteteve po marrin masa parandaluese.

"Përpjekjet për të mbjellur farat e dyshimit në mendjet e votuesve tanë, kanë ardhur këtë vit nga burime të brendshme dhe të huaja, më shumë se kurrë ndonjëherë më parë”, thotë Sekretarja e Shtetit e Miçiganit, Jocelyn Benson.

Ne kemi lidhur partneritete me sportistë, udhëheqës të biznesit dhe njerëz të tjerë me influencë për ta shmangur atë informacion që të mos arrijë tek votuesit dhe që t’i bëjmë qëndresë asaj lloj retorike”, tha ajo në një seancë kongresi.

Nga ana tjetër, zyrtarët dhe disa kompani private kanë punuar që të garantojnë votuesit se sistemet e votimit janë të sigurta.

Mundësia që një mjet në një qendër votimi të hakerohet është shumë e ulët”, thotë nënpresidenti i sigurisë së sistemeve tek prodhuesi më i madh i makinerive të votimit në SHBA, Election Systems & Software.

Objektivi i zyrtarëve të zgjedhjeve është që votuesit ta kuptojnë se thjesht fakti që ka gjasa të ketë vonesa në shpalljen e rezultateve, nuk do do të thotë që po ndodh diçka e keqe.

Do të thotë që procesi funksionon”, tha zoti Masterson.

“Zyrtarët e zgjedhjeve do të përqendrohen tek saktësia dhe korrektesa. Ata do t'i përpunojnë fletët e votimit dhe do t'i numërojnë. Dhe ju do të merrni rezultate të certifikuara dhe të sakta, ashtu siç prisni", tha ai.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG