Lidhje

Kujtimet e Luftës së Dytë Botërore rizgjojnë pakënaqësinë ndaj Gjermanisë


Njërit prej diplomatëve me përvojë Gjermanisë, iu desh priste tre muaj këtë vit, para se Varshava miratonte emërimin e tij si ambasador i Berlinit Poloni.

Pranimi i kredencialeve një diplomati nga qeveria e një vendi është normalisht thjesht një formalitet, veçanërisht mes aleatëve, si edhe një ceremoni nxjerr pah fqinjësinë e mirë dhe miqësinë. Por Arndt Freytag von Loringhoven, një nga diplomatët me përvojë Gjermanisë, nuk është pritur me ngrohtësi kryeqytetin e Polonisë.

fund, 1 shtator, qeveria polake e bëri miratimin e kredencialeve, por nuk i rezistoi tundimit për t’iu referuar përsëri arsyes vonesës, duke thënë se polakët mbeten ndjeshëm ndajplagës madhe ende hapur Luftës Dytë Botërore.

Kundërshtimi ndaj zgjedhjes Freytag von Loringhoven, shefi i parë i zbulimit i NATO-s dhe zëvendës shefi i agjencisë gjermane zbulimit, si kryediplomat i vendit tij Poloni, kishte bënte me faktin se babai i tij ishte një oficer i ushtrisë gjermane kishte shërbyer rrethin e ngushtë Adolf Hitlerit javët e fundit luftës.

Ajo është e çuditshme për ne, është Berlinit nuk i shkoi mendja se zgjedhja e tyre do shkaktonte pakënaqësi”, tha një zyrtar i lartë polak.

Gjermanët u habitën nga reagimi. Babai i Freytag von Loringhoven, ishte një oficer karriere, por nuk u akuzua për krime lufte. Ai pas u gjeneral i forcave armatosura pas luftës Gjermani.

Debati për emërimin e Freytag von Loringhovenit, është vetëm një prej përplasjeve pakëndshme, i kanë rrënjët kaluarën dhe i ka çuar marrëdhënien gjermano-polake një pikë jashtëzakonisht ulët.

Partia nacionaliste konservatore pushtet për Ligjin dhe Drejtësinë, e njohur si PiS, ka akuzuar Gjermaninë se po përpiqet rimarrë territorin humbi ndaj Polonisë pas vitit 1945 dhe ka deklaruar vazhdimisht se Gjermania duhet kompensojë Poloninë për dëmin e shkaktuar ndaj vendit Luftën e Dytë Botërore, një konflikt u ndez nga pushtimi i Gjermanisë naziste Poloni.

Ditën kur Polonia pranoi zyrtarisht ambasadorin e ri Gjermanisë, përkoi me 81 vjetorin e fillimit luftës, një komision parlamentar polak njoftoi se kishte finalizuar shifrën e kompensimit kërkon nga Gjermania. Shifra nuk është bërë publike por kaluarën Varshava i ka vlerësuar dëmet e luftës rreth një trilionë Euro.

Kryeministri polak, Mateusz Morawiecki thotë se Polonia ka humbur 6 milionë vetë luftë dheshumë tepër se çdo vend tjetër ka marrë kompensime lartaGjermanët shkatërruan mbi 1 mijë fshatra polakë”, tha ai një intervistë fundmi.

Gjermania ka mohuar vazhdimisht se i detyrohet Polonisë financiarisht, pasi Varshava hoqi dorë nga kërkesa për kompensim viitn 1953.

Për gjermanët, rishfaqja e historisë luftës është shqetësuese. Ata besojnë se kanë pranuar përgjegjësinë morale për luftën dhe se kanë bërë shumë për shlyer fajin për kaluarën, si edhe për ngritur një Gjermani re, paqësore ka ndihmuar ndërtimin e Bashkimit Evropian.

Ata i shohin veprimet e PiS-së si një përpjekje për ushqyer ndjenja anti-gjermane, vetëm për arsye politikës brendshme, pasi është një argument tërheqës për mbështetësit kryesorë partisë pjesën lindore varfër dhe mund ketë ndihmuar presidentin Andrzej Duda është i afërt me këtë forcë politike, ketë fituar një mandat dytë korrik, një garë ngushtë.

Edhe partitë kryesore opozitës mendojnë njëjtën gjë.

Jo vetëm Polonia

Megjithatë nuk janë vetëm marrëdhëniet mes Berlinit dhe Varshavës po ndjejnë efektin e kujtimeve luftës.

Nën sipërfaqe, mëritë e luftës po zjejnë edhe pjesë tjera Evropës, me pasoja mundshme për konsolidimin e Bashkimit Evropian.

Anketuesit kanë vënë re një rritje ndjenjave anti-gjermane Itali dhe Spanjë, si edhe Greqi ku kriza financiare pas vitit 2008 dhe mënyra si e menaxhoi Gjermania, vazhdon ngjallë zemërim. Hungari dhe gjetiu Evropën Qendrore, Angela Merkel fajësohet se inkurajoi fluksin e migrantëve vitin 2015 Evropë, me politikën e saj dyerve hapura për azilkërkuesit.

Disa vëzhgues parashikojnë se ndjenjat e pakënaqësisë ndaj Gjermanisë vetëm do rriten muajt vazhdim, për dy arsye kryesore.

E para është se vendet varfra evropiane do irritohen edhe tej me hendekun gjithnjë e thellë mes gjendjes tyre ekonomike dhe asaj Gjermanisë, e cila ka gjasa t’i kapërcejë me sukses pasojat e pandemisë koronavirusit.

Bashkimi Evropian supozohet jetë një instrument bashkimi, përhap mirëqenie vend krijojë ndarje mes vendeve pasura dhe varfra. Por nuk ka ndodhur kështu”, shkruante fundmi gazeta The Economist”.

Pabarazia rimëkëmbjen ekonomike, rrezikon ushqejë ndjenjat nacionaliste vendet janë dizavantazh.

Dhe Gjermania po bëhet gjithnjë e shumë forca mbizotëruese politikën evropiane, falë peshës ekonomike dhe pjesërisht si rezultat i daljes Britanisë nga BE-ja, thonë analistët. Shumë nga postet kryesore Bruksel mbahen nga gjermanët, përfshirë presidencën e Komisionit Evropian dhe asnjë nga propozimet madhore nuk mund kalojnë pa miratimin e Berlinit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG