Lidhje

Vendi i zbrazët në Gjykatën e Lartë, bëhet pjesë e fushatës presidenciale


dielën Pensilvani, kandidati demokrat për president, Joe Biden i bëri thirrje senatit lejonte fituesin e zgjedhjeve 3 nëntorit, zëvendësonte ikonën liberale, Ruth Bader Ginsburg vdiq premten.

Votuesit duhet thonë fjalën e tyre për këtë çështje dhe shumë tjera. Pushteti këtë vend është popullit amerikan”, tha ai.

Ndërkohë, Presidenti Donald Trump përsëriti hënën se ai do emërojë një grua për gjykatën e lartë këtë javë, një lëvizje mund t'u pëlqejë si grave votuese, ashtu edhe bazës tij konservatore, është kundër drejtës abortit.

Unë thjesht po kryej detyrimin tim kushtetues. Kam detyrimin ta bëj një gjë tillë”, tha ai.

Nëse zoti Trump ia arrin qëllimit, shumica konservatore 6 me 3 e Gjykatës Lartë, do dilte si rezultat, do vazhdonte ndikimin përtej mandatit tij presidencial, pavarësisht nëse ai rizgjidhet apo jo.

Anëtarët e Gjykatës Lartë ushtrojnë ndikim politikën dhe qeverinë amerikane për dekada, pasi presidenti i ka emëruar del nga skena politike, madje edhe pasi vdes”, thotë Barbara Perry, Drejtore e Studimeve Presidenciale e qendrës Miller Universitetin e Virxhinias.

Demokratët druhen se një gjykatë konservatore do shfuqizojë klauzolën i detyron kompanitë e sigurimit mbulojnë edhe ata persona kur rkojnë sigurim shëndetësor janë prekur nga ndonjë sëmundje e rëndë ose kronike. Po ashtu sipas demokratëve, gjykata do në rrezik drejtat e abortit për gratë dhe drejtat e martesës për personat homoseksualë dhe do kthejë mbrapsht masat mbrojtëse për punëtorët dhe mjedisin.

Zoti Trump i ka bërë thirrje Senatit me shumicë Republikane votojë për anëtarin e ri Gjykatës Lartë përpara zgjedhjeve nëntorit. Por votimi mund të bëhet edhe gjatë dy muajve nga përfundimi i zgjedhjeve, deri inaugurimin e presidentit ri, edhe nëse zoti Biden fiton.

Nuk është e qartë se çfarë mund bëjnë demokratët për vonuar procesin. Deri tani, vetëm dy senatore republikane, Lisa Murkowski nga Alaska dhe Susan Collins nga Maine, e cila është një luftë ashpër për rizgjedhje, kanë kundërshtuar publikisht plotësohet vendi i zbrazët kaq pranë zgjedhjeve. Do duhej katër republikanë të bashkohen me Demokratët një i emëruar nga zoti Trump refuzohet nga Senati.

Ndërsa zoti Biden kryeson shumicën e sondazheve, është gjithashtu e paqartë se si fokusi i papritur Gjykatën e Lartë do ndikojë garën presidenciale dhe garat kryesore Senatit, ndërsa amerikanët peshojnë alternativat për votuar gjatë një pandemie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG