Lidhje

Shqetësime mbi arrestimin e aktivistit të opozitës në Ruandë


Shqetësime mbi arrestimin e aktivistit të opozitës në Ruandë
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Shqetësime mbi arrestimin e aktivistit të opozitës në Ruandë

Historia e mbrojtjes refugjatëve Hutu dhe Tutsi nga Paul Rusesabagina gjatë gjenocidit Ruandë ishte tema e filmit Hotel Rwanda, emëruar për çmimin Oskar vitin 2004. Por zoti Rusesabagina (Rusesabaxhina) u arrestua muajin e kaluar Ruandë, akuzuar për financimin e grupeve rebele. Vëzhguesit i tha Zërit Amerikës se kanë frikë se dënimi i tij një gjykatë Kigali është i paracaktuar.

Paul Rusesabagina është heroi i filmit Hotel Rwanda, emëruar për çmimin Oskar, i cili shpjegon historinë e përpjekjeve tij për shpëtuar refugjatët Hutu dhe Tutsi gjatë gjenocidit Ruandës më 1994.

Por sot ai është pritje një gjyqi Kigali, i akuzuar për mbështetjen e grupeve rebele dhe krimet e lidhura me terrorizmin.

Grupet e drejtave civile dhe ata e njohin atë thonë se rrethanat e arrestimit tij janë debatueshme.

Zoti Rusesabagina thotë se ai ishte ftuar nga një mik për folur Burundi. Por kur ai hipi një avion privat Dubai, ai u dërgua Kigali dhe u arrestua.

"E njoh zotin Paul për gati 15 vite dhe nuk ka asnjë mundësi ai ketë shkuar vullnetarisht Ruandë sepse ai e dinte se do arrestohej", thotë Brian Endless nga Universiteti Loyola.

Zoti Endless beson se mënyra e arrestimit ishte e paligjshme.

Pavarësisht nëse doni ta quani interpretim jashtëzakonshëm, rrëmbim,apo rrëmbim paligjshëm kur një person hyn një aeroplan dhe është mashtruar me qëllimin për ta dërguar një vend tjetër dhe për ta arrestuar, ndërkombëtarisht ky është një proces i paligjshëm."

Por Presidenti i Ruandës, Paul Kagame mbrojti ndalimin e zotit Rusesabagina.

Nuk kishte asnjë rrëmbim, nuk kishte asnjë shkelje procesin e sjelljes tij këtu. Ai arriti këtu bazë asaj besoi dhe donte ta nte".

Kritikët thonë se ai u arrestua për shkak kundërshtimeve ndaj Presidentit Kagame.

Qeveria pohon se ai u arrestua për shkak punës tij me Lëvizjen për Ndryshim Demokratik Ruandë, n parti e opozitës ai e bashkë-themeloi, dhe e cila ka qenë e lidhur me akte dhune dhe terrorizmi.

Zoti Rusesabagina nuk mohon se janë kryer krime, por këmbëngul se ai nuk ishte i përfshirë dhe se ai është i interesuar vetëm diplomaci.

Kritikët thonë se deri tani, Paul Rusesabagina nuk është lejuar zgjedhë avokatin e tij dhe atij i është refuzuar kërkesa për lirim me kusht.

Ekspertët ligjorë thonë se monitorimi i gjyqit tij është i rëndësishëm.

"Një nga arsyet kryesore ne monitorojmë gjyqet është ndriçimi i shkeljeve dhe t'ua kujtojmë qeverive detyrimet e tyre ndaj respektimit drejtat themelore, duke përfshirë drejtën për zgjedhur një avokat, si dhe drejta tjera", thotë Mooya Nyaundi nga Qendra ABA për Drejtat e Njeriut.

“Ka prirje mjaft shqetësuese, disa prej tyre përkeqësuara nga pandemia e Covid-19, lidhje me instrumentalizimin e gjykatave kundër personave pambrojtur ose kritikëve qeverisë. Por shpresa është monitorimi i gjyqit, qoftë moment apo përmes regjistrimit, mund t'i nxisë qeveritë respektojnë detyrimet e tyre ndërkombëtare", thotë Stephen Townley nga OrganizataTrialwatch.

Ndërsa janë ngritur shqetësime lidhje me ndalimin e zotit Rusesabagina, ai ende mund ketë një gjyq drejtë, thotë profesori i politikave ndërkombëtare, Phil Clark.

Shpesh ekziston një perceptim i gabuar lidhje me gjyqësorin e Ruandës, se ai është thjesht vegël e (presidentit) Kagame. Unë mendoj se ajo kemi parë 10 vitet e fundit është diçka shumë e ndryshme. Ne kemi parë ngritjen e një gjyqësori pavarur Ruandë, shpesh ka marrë vendime kundërshtim me dëshirat e qeverisë kombëtare."

Brian Endless dhe mbështetës tjerë zotit Rusesabagina nuk pajtohen me këtë vlerësim dhe janë shqetësuar për fatin e tij një sallë gjyqi Ruandë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG