Lidhje

Tre shkencëtarë marrin çmimin Nobel në fizikë për gjetjet mbi vrimat e zeza


Tre shkencëtarë fituan Çmimin Nobel këtij viti fizikë martën për përparimet njohuritë për vrimat e zeza. Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave tha se britaniku Roger Penrose do marrë gjysmën e çmimit këtij viti "për zbulimin se formimi i vrimave zeza është një parashikues i fortë i teorisë përgjithshme relativitetit".

Goran K. Hansson, sekretari i Përgjithshëm i Akademisë, tha se gjermani Reinhard Genzel dhe amerikania Andrea Ghez do marrin gjysmën e dytë çmimit "për zbulimin e një objekti kompakt supermasiv qendër galaktikës sonë". Çmimet nderojnë "një nga objektet misterioze universit", vrimat e zeza, cilat janë bërë një element kryesor i fanta-shekencës dhe fakteve shkencore dhe ku koha madje duket sikur ndalet, thanë shkencëtarët e komitetit Nobel.

Penrose provoi përmes matematikës se formimi i vrimave zeza ishte i mundur, bazuar kryesisht teorinë e përgjithshme relativitetit Albert Ajnshtajnit. Genzel dhe Ghez studiuan qendrën e mbështjellë me pluhur qiellor Rrugës Qumështit, ku po ndodhte diçka e çuditshme, disa yje lëviznin rreth diçkaje nuk mund shihej. Ishte një vrimë e zezë supermasive, 4 milionë herë e madhe se masa e diellit tonë.

Tani shkencëtarët e dinë se gjitha galaktikat kanë vrima zeza supermasive.

Çmimi prestigjioz vjen me një medalje artë dhe një vlerë monetare prej 1,1 milionë dollarësh.

hënën çmimi Nobel për Mjekësi i vitit 2020 iu dha shkencëtarëve Harvey J. Alter dhe Charles M. Rice nga Shtetet e Bashkuara dhe Michael Houghton nga Britania për "zbulimet e tyre thelbësore" identifikimin e virusit Hepatitit C.

Çmimet Nobel për kiminë, letërsinë dhe për paqen do shpallen gjithashtu këtë javë. Çmimi për shkencat ekonomike do shpallet hënën e ardhshme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG