Lidhje

A duhet të rritet numri i anëtarëve të Gjykatës së Lartë?


Ndërsa republikanët po nxitojnë konfirmojnë para zgjedhjeve gjykatësen Amy Coney Barrett, e emëruara e Presidentit Donald Trump për zëvendësuar Ruth Bader Ginsburg Gjykatën e Lartë, disa demokratë liberalë po hedhin idenë për shtuar shumë vende gjykatën me nëntë anëtarë.

Numri i gjyqtarëve ka ndryshuar me kalimin e kohës, nga gjashtë e deri 10, por numri ka qenë i qëndrueshëm nëntë nga viti 1869. vitet 1930, Presidenti Franklin D. Roosevelt u përpoq shtonte numrin e anëtarëve gjykatës për mbrojtur legjislacionin e tij quajtur New Deal, Marrëveshja e Re, një paketë programesh masive synonte rimëkëmbjen vendit pas Depresionit Madh ndaj cilit Gjykata kishte votuar vazhdimisht kundër. Presidenti Roosevelt nuk arriti ta rriste numrin e anëtarëve Gjykatës.

Nëse demokratët fitojnë Shtëpinë e Bardhë dhe sigurojnë shumicën Senat, duke ruajtur kontrollin e shumicës Dhomën e Përfaqësuesve, nuk ka asnjë pengesë kushtetuese për ta ndjekur një ide tillë.

"Nuk ka asgjë Kushtetutë thotë se Gjykata e Lartë duhet ketë një ose dy ose pesë ose 10 anëtarë", thotë Calvin Schermerhorn, profesor historie Universitetin Shtetëror Arizonës. "Nuk shprehet lidhur me numrin e anëtarëve Gjykatës Lartë. Aty thuhet vetëm se do ketë kryetar gjykate dhe se Kongresi do ketë komptencën t’i jape formë gjykatës mënyrë tillë jetë interesin mirë drejtësisë."

Demokratëve do t’u duhej ndryshonin rregullat e kërkuara Senat për ulur pragun për miratimin e legjislacionit nga 60 vota një shumicë thjeshtë dhomës prej 100 anëtarësh për ndryshuar numrin e anëtarëve Gjykatën e Lartë.

Kandidati demokrat për president Joe Biden nuk ka pranuar thotë nëse ai do mbështeste një zgjerim Gjykatës Lartë nëse fiton zgjedhjet dhe demokratët marrin përsëri kontrollin e Senatit, por ka premtuar ta bëjë njohur qëndrimin e tij përpara ditës zgjedhjeve.

Zgjerimi i gjykatës për arsye politike mund dëmtojë integritetin e Gjykatës Lartë, thotë Nicole Huberfeld, profesore e drejtësisë Universitetin e Bostonit.

"Njerëzit tani shqetësohen se Gjykata e Lartë është një aktor politik, vend jetë jopolitike. Unë mendoj se shtimi i gjyqtarëve mënyrë një president mund caktojë një numër madh gjyqtarësh mund ndikojë integritetin institucional, ose paktën perceptimin e integritetit institucional, " tha ajo.

"Autoriteti i gjykatës kryesisht vjen nga respektimi i vendimeve gjyqtarëve dhe gjykata vetvete nuk ka asnjë mënyrë për siguruar vendimet e saj zbatohen," shton Huberfeld. "Nëse njerëzit humbin besimin tek ligji, atëherë gjykata do kishte një problem integritetit institucional."

Sipas sondazheve publike, shumica e amerikanëve kanë besim se Gjykata e Lartë e Shteteve Bashkuara vepron në interesin mirë kombit, por një numër rritje njerëzish shqetësohen se anëtarë e saj po përzihen shumë me politikën.

Megjithëse një Gjykatë e Lartë e politizuar mund jetë diçka alarmante për disa sot, skenari do ishte i njohur për themeluesit e shtetit amerikan, sepse gjykata shihej si një zgjatim i politikës partiake shekullin e 19.

"Brezi i parë i udhëheqësve amerikanë, nga ashtuquajturit themelues, përdori gjykatat si një krijesë legjislativit. Dhe kështu, gjyqësori federal, veçanërisht, supozohej ishte varësi vullnetit përfaqësuesve zgjedhur mënyrë demokratike," thotë Schermerhorn.

Përpjekja e republikanëve për realizuar me shpejtësi konfirmimin e gjykatëses Barrett është veçanërisht e hidhur për demokratët vazhdojnë jenë indinjuar sepse republikanët bllokuan me sukses vitin 2016 konfirmimin e Merrick Garland, i emëruari i Presidentit Barack Obama për zëvendësuar gjykatësin Antonin Scalia, fillim një viti zgjedhjesh. Tani, republikanët po nxitojnë konfirmojnë zonjën Barrett vetëm disa ditë para një zgjedhjeje tjetër presidenciale, gjë do krijonte një shumicë solide 6-3 konservatore Gjykatën e Lartë.

Por përsëri, thotë Schermerhorn, asgjë nga ato nuk do t’i kishte shqetësuar themeluesit e kombit.

"Ata do ta kishin kuptuar kjo është luftë politike dhe jo çështje e parimit kushtetues," thotë ai. "Nuk do kishte pasur mëdyshje partia pushtet bënte pikërisht atë bëri udhëheqësi i shumicës Mitch McConnell gjatë mandatit tij si udhëheqës i Senatit kontrolluar nga Republikanët. Kjo nuk do thotë ky është një model duhet ndiqet, vetëm për shkak se themeluesit menduan ose bënë diçka do thotë se është e denjë për t’u përsëritur ".

Huberfeld thotë se është e rëndësishme mos harrohet se puna e gjykatës lartë nuk kufizohet vetëm tek ato pak raste tërheqin shumë vëmendjen dhe polemikat, tilla si ato merren me kujdesin shëndetësor, abortin ose drejtat LGBTQ.

"Mënyra se si gjykata vendos çështjet nuk ka bëjë vetëm me një numër i vogël çështjesh për cilat njerëzit kanë prirjen flasin biseda politike. Ka shumë çështje vijnë para gjykatës, janë vetëm interpretimi themelor ligjor. Ka shumë çështje gjykata i shqyrton kanë bëjnë me procedurat penale, "thotë ajo. " mënyrë tipike, paktën epokën moderne, pasi njerëzit emërohen, ata priren ta marrin atë emërim mjaft seriozisht dhe për ta lënë mënjanë politikën".

Ajo thekson se gjyqtarët nuk i marrin gjithmonë vendimet, siç pritet. Për shembull, interpretimi i Kushtetutës nga gjykatësi konservator Scalia e bëri atë mbrojë drejtat e pandehurve penalë. Ndërsa i emëruari i zotit Trump, Neil Gorsuch hartoi mendimin e shumicës se punonjësit homoseksualë dhe transgjinorë mbrohen nga Ligji i Drejtave Civile.

"Pra, unë mendoj se çështja para gjykatës nuk ka bëjë gjithmonë me një ideologji politike veçantë njerëzit mendojnë se përqafojnë gjyqtarët. Ka bëjë shumë me faktin se çfarë çështjeje shtrohet para gjykatës dhe si e interpretojnë gjykatësit atë," thotë Huberfeld .

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG