Lidhje

Përdorimi i urdhrave ekzekutivë pritet të vazhdojë me presidencën Biden


Presidentët amerikanë shpesh ndryshojnë politikën e qeverisë përmes urdhrave ekzekutivë, deklaratave ose dokumenteve, duke anashkaluar Kongresin dhe procesin legjislativ. Siç njofton korrespondenti i Zërit Amerikës Mike O'Sullivan, Presidenti Donald Trump është mbështetur shumë këtë taktikë dhe Presidenti i zgjedhur Joe Biden ka premtuar se do bëjë njëjtën gjë.

Përdorimi i urdhërave ekzekutivë
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Përmes një urdhri ekzekutiv janar 2017, Trump përkohësisht kufizoi imigrimin nga vendet me shumicë myslimane ai tha se ishin vatra terrorizmi. Kjo masë u kritikua gjerësisht dhe u bllokua shpejt gjykata, duke u hapur rrugë betejave ligjore.

Një ndalim i kufizuar i imigracionit mbeti fuqi pas, por ka ngjarë shfuqizohet nga Joe Biden, i cili do betohet si president 20 janar.

"Meqenëse pothuajse çdo urdhër mund ndryshohet nga një urdhër pasues, është pothuajse e sigurt Joe Biden do vijë i përgatitur veprojë lidhur me urdhrat ekzekutivë", thotë John Woolley i Projektit Presidencës Amerikane Univeristetin e Kalifornisë.

Presidenti i parë, George Washington, lëshoi për herë parë urdhra ekzekutivë, duke u dhënë udhëzime departamenteve qeveritare.

Abraham Lincoln pas liroi skllevërit Deklaratën e Emancipimit, e cila përbëhej nga dy urdhra ekzekutivë veçantë gjatë Luftës Civile.

Franklin Roosevelt nënshkroi shumë se 3,700 urdhra ekzekutivë - shumë se çdo president tjetër.

Fuqia për ndërmarrë veprime njëanshme nuk është përcaktuar Kushtetutë, e cila thjesht thotë se presidenti është krye degës ekzekutive qeverisë.

"Ato u shfaqën sepse janë një zbatim i natyrshëm i kompetencave gjera ekzekutivit parashikon Kushtetuta", thotë Kenneth Mayer i Universitetit Uiskonsit.

Një nga urdhrat e Franklin Rooseveltit, vonë i kritikuar gjerësisht, ishte dërgimi i japonezo-amerikanëve kampe internimi gjatë Luftës Dytë Botërore.

Zoti Trump ka përdorur gjithashtu veprime ekzekutive për ndryshime diskutueshme politikës, si për shembull tërheqja nga Marrëveshja e Parisit për klimën, duke anashkaluar Kongresin.

"Ndarja e pushteteve, çështjet kushtetuese tani janë tema nxehta çdo ditë", thotë Kim Wehle, profesore e Fakultetit Drejtësisë Universitetin e Baltimorës.

vitin e parë Presidentit Trump detyrë, ai lëshoi 55 urdhra ekzekutivë, përfshirë atë autorizonte ndërtimin e një muri kufirin jugor.

disa raste degët e qeverisë kanë punuar bashku. Gjykata e Lartë, përmes një vendimi rëndësishëm dhe Presidenti Dwight Eisenhower, përmes urdhrit ekzekutiv, integruan shkollat vitet 1950.

Por ndonjëherë presidentët veprojnë vetëm, duke hapur konflikt me degët e tjera qeverisë. Harry Truman shtetëzoi fabrikat e çelikut gjatë Luftës Kore.

"Ishte një përpjekje për marrë nën kontroll industrinë private për qëllime shërbimit luftës. Gjykata nuk ishte dakord. Sigurisht, ishte një gjykatë krejt ndryshe nga e sotmja", thotë Prof. Wehle.

Zoti Trump po përdor dy muajt e tij fundit detyrë për lënë gjurmët e tij qeveri përmes kompetencave tjera presidenciale, duke vendosur besnikë tij poste kyçe dhe duke lëshuar rregullore qeveritare.

"Një nga gjërat do të shohim me administratën e Presidentit Trump, janë një valë rregulloresh gjatë dy muajve ardhshëm përpjekje për shkaktuar vonesa”, thotë Prof. Woolley.

Kjo do ngadalësonte por nuk do ndalonte përpjekjet e zotit Biden për ndryshuar drejtim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG