Lidhje

Shqiptari ndihmon serben e moshuar që jeton e vetme


Raportet mes shqiptarëve dhe serbëve vazhdojnë jenë tensionuara, vite pas luftës Kosovë. Por në një fshat Prishtinës politika, problemet etnike dhe dallimet fetare midis fqinjëve nuk ekzistojnë. Për shumë vite Fadil Rama ndihmon një moshuar serbe 92 vjeçare jeton e vetmuar dhe pa përkujdesje. Kështu ai po nderon sikur ishte nëna e tij, gruan thotë se e trajtoi si fëmijën e saj, gjatë dhe pas luftës.

Shqiptari ndihmon serben e moshuar që jeton e vetme
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00


Blagica Diçiç, është një e moshuar 92 vjeçare jeton e vetme një fshat largët lindje Kosovës, e braktisur nga gjithë fqinjët e saj serbë.

Ajo jeton një shtëpi dëmtuar malet e fshatit Vaganesh, 45 kilometra larg kryqytetit Prishtinës. Atë nuk e viziton asnjë familjar i saj.

"Jam e vetmuar. Djali im Djordje është Beograd, shumë larg. Slobodani, djali tjetër, është Kamenicë dhe ka gruan e sëmurë”, thotë zonja Diçiç.

Ajo tho se Djordje nuk ka një dhomë për Beograd ndërsa djali i vogël jeton Kamenicë kujdeset për gruan e paralizuar prandaj nënën e takon shumë rrallë.

Është Fadil Rama, shqiptari jeton një kilometër larg fshatin Strezovcë, ai kujdeset për .

Askush nga autoritetet lokale, shqiptare apo serbe, nuk kanë ofruar ndihmë për zonjën Diçiç.

E moshuara serbe nuk e mban mend kur ishte hera e fundit pa djalin e saj Djordjen, por ajo e quan Fadilin djalin e tretë saj.

" ndihmon ha dhe pi, edhe pse është e kotë sepse unë nuk mundem as ha e as pi”, thotë zonja Diçiç, ndërsa është e shtrirë krevat dhe e mbuluar me dy batanije.

Ndërsa dimri afron, shëndeti i saj përkeqësohet.

gjithë serbët jetonin fshatin Vaganesh para luftës viteve 98-99 janë larguar.

Rreth 50 shtëpi brakstisura po shkatërrohen ngadalë.

I fundit u largua nga fshati ishte djali i zonjës Blagica, Slobodani.

Zoti Rama mban kontakt vazhdueshëm me për ta informuar rreth shëndetit nënës.

"Ajo ishte grua aq e mirë gjatë dhe pas luftës, duke na trajtuar si fëmijët e saj”, thotë shqiptari është pronar i një dyqani vogël ushqimesh.

Ai e njeh zonjën Diçic kur ishte fëmijë. Ajo u jepte sheqerka fëmijëve Strezovcit edhe gjatë luftës.

"Kur e pashë ngeli e vetme u ndjeva shumë keq dhe mendova t’ia kthej mirat, shton ai.

Zonja Diçiç merr 60 euro muaj si pension, shumë kjo e pamjaftueshme për .

nga marsi kur shpërtheu pandemia, zoti Rama sjell ushqime për dy herë javë. Ai nuk pranon asnjë ndihmë financiare nga askush, sepse nuk do përshtypjen se po e ndihmon për përfitime.

Një herë muaj ai mundohet pastrojë dhomën dhe rrobat e saj.

Rama ndez sobën cilën zonja Blagica nuk mund ta ndezë vetë dhe qëndron për përgatitur një gjellë për .

Shqiptari nuk frikësohet se ndihma e tij mund shkaktojë probleme etnike apo fetare, meqenëse është një mysliman shqiptar ndihmon një grua ortodokse serbe.

shumë se 20 vite pas luftës, raportet mes shqiptarëve dhe serbëve janë tensionuara, edhe pas fillimit bisedimeve Bashkimin Evropian 2011.

" fshatin tim gjithë kanë mbështetur po kujdesem për një serbe moshuar sikur ishte e jona”, thotë zoti Rama.

Pasi mësuan veprimet e tij, disa barinj lokalë vazhdimisht kontrollojnë gjendjen e të moshuarës serbe.

"Asnjëherë nuk na ka interesuar politika e Beogradit apo e Prishtinës. Ne gjithmonë kemi ndihmuar njëri-tjetrin. Por përsëri, politika e Beogradit e shkatërroi atë. Autoritetet paralele serbe kishin thënë se do t’i sillnin ushqim dhe se nuk ka nevojë për ndihmën e Fadilit. Por nuk kemi dëgjuar prej tyre, prandaj unë sjelli ushqime sepse ata nuk kanë ardhur fare. Këto janë gënjeshtra. Ata nuk sollën asgjë”, thotë Fadili.

Ai i ka dhënë fjalën Sllobodanit se do kujdeset për nënën e tij deri vdekjen e saj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG