Lidhje

OKB: Pandemia minon të drejtat e njeriut në mbarë botën


Kreu i Organizatës Kombeve Bashkuara po i bën thirrje botës vendosin drejtat e njeriut rend parë dhe qendër përpjekjeve për përballuar koronavirusin, mënyrë arrihet një e ardhme e mirë për qytetarët.

Gjatë një paraqitjeje televizive enjten me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Drejtat e Njeriut, Sekretari i Përgjithshëm i OKB- Antionio Guterres tha se pandemia COVID-19 pati ndikim joproporcional mbi grupet ndjeshme shoqërisë, duke përfshirë punonjësit e vijës parë u përballën me koronavirusin, moshuarit, invalidët, gratë, vajzat dhe pakicat.

Virusi lulëzoi me shpejtësi për shkak varfërisë, pabarazisë, diskrimiminit dhe shkatërrimit mjedisit tonë natyror dhe dështimeve tjera respektimin e drejtave njeriut duke krijuar kështu brishtësi mëdha shoqëritë tona”, ndërsa njëjtën kohë u jepte udhëheqësve pretekst për reagime ashpra dhe masa shtypëse kufizojnë hapësirën qytetare dhe lirinë e medias”.tha ai.

Gjatë një fjalimi mbajtur mërkurën Gjenevë, komisionerja për drejtat e njeriut OKB, Michelle Bachelet tha se dështimi i shumë vendeve për trajtuar virusin me seriozitet si dhe dështimi për një përgjigje shpejtë për parandaluar përhapjen e tij, ka minuar shumë çështje lidhjen me drejtat e njeriut botë, përfshirë ekonominë dhe drejtat civile e politike.

Politizimi i një pandemie këtë mënyrë është papërgjegjësi e madhe dhe krejtësisht e dënueshme thotë zonja Bachelet. Provat dhe proceset shkencore po humbasin vemendje ndërsa teoritë konspirative dhe dezinformimi janë lejuar, ose inkurajuar lulëzojnë”, tha ajo.

Ish Presidentja e Kilit tha se veprimet kanë lejuar diskriminimin, racizmin sistematik dhe margjinalizimin e grupeve ndjeshme, veçanërisht vendet janë konflikt si Jemeni, sipas zonjës Bachelet ka parë një stuhi pesë vjeçare konfliktit, dhunës, sëmundjeve, izolimit dhe shkurtimit fondeve humanitare”.

Ndonëse bota ndodhet afër zbulimit një vaksine sigurt dhe efektive kundër COVID-19, zonja Bachelet shton se vaksina nuk do parandalojë ose kurojë shkatërrimet socio-ekonomike shkaktuara nga pandemia. Ajo thotë se ky synim mund arrihet vetëm përmes një vaksine për drejtat e njeriut”, përbërësit kryesorë cilës ndodhen Deklaratën Universale Drejtave Njeriut, e miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve Bashkuara 10 dhjetor 1948.

nivel botëror, pandemia ka infektuar shumë se 69 milionë njerëz ndërsa ka shkaktuar vdekjen e shumë se 1.5 milion tjerëve, sipas dhënave grumbulluara nga Universiteti Johns Hopkins.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG