Lidhje

Raporti: Vendet me aftësi të larta teknologjike dhe masa mbrojtëse, më të mbrojtura nga pandemia


Në Raportin e Konkurrencës Globale të këtij viti, Forumi Ekonomik Botëror vlerëson aftësitë e vendeve për të përballuar dhe marrë veten nga rrënimi i shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

Për shkak të pandemisë dhe pamundësisë për të grumbulluar të dhënat e duhura, është pezulluar vlerësimi dhe rënditja për vendet. Nga ana tjetër, raporti shqyrton faktorët që ndihmojnë ekonomitë që të menaxhojnë më mirë dhe marrin veten nga pandemia.

Raporti vëren se recesioni i thellë ekonomik, i shkaktuar nga infeksionet, vazhdon të ketë pasoja të thella ekonomike dhe sociale. Ndërsa asnjë shtet nuk ka dalë i padëmtuar, disa vende janë më të fuqishme se të tjerat. Drejtoresha menaxhuese e Forumit Ekonomik Botëror Saadia Zahidi thotë se vendet me aftësi të përparuara dixhitale kanë qënë më të suksesshme në zhvillimin ekonomik gjatë pandemisë.

“Vendet që kanë nivel më të lartë të dixhitalizimit në ekonomitë e tyre dhe që kanë qënë në gjendje të adaptohen shpejt tek puna nga shtëpia, ato vende ja dolën më mirë, dhe në veçanti popullata e tyre, sepse ishin në gjendje të ruanin vendet e punës,” tha zonja Zahidi.

Raporti vë në dukje Hollandën, Zelandën e Re, Zvicrën, Estoninë dhe Shtetet e Bashkuara, si vende që kanë patur rezultate gjatë situatës së pandemisë. Autorët e raportit thonë se vendet me masa të fuqishme sigurie shoqërore dhe sisteme të fuqishme të kujdesit shëndetësor, kanë arritur të përballojnë efektet më të rënda të pandemisë.

Zonja Zahidi thotë se një numër institucionesh ndërkombëtare i këshillojnë qeveritë që të përdorin paketa stimuluese për të mbështetur ekonomitë dhe punonjësit e tyre gjatë kësaj periudhe të vështirë. Në të njëjtën kohë, thotë ajo, qeveritë duhet të fillojnë të zhvendosen në një fazë pak më dinamike në përgatitjet për një periudhe pas pandemisë.

“Kjo nuk do të thotë që qeveritë nuk kanë nevojë të vazhdojnë të bëjnë disa investime, të vazhdojnë të japin mbështetje. Mund të mos jetë një skemë afatshkurtër, por përkundrazi mund të jetë mbështetje afatgjatë për sigurinë që i lejon punonjësit të dalin nga roli aktual dhe të marrin mbështetje financiare, të jenë në gjendje për rikualifikim, të ritrajnohen dhe pastaj të kalojnë në një profesion të së ardhmes.”

Zonja Zahidi thotë se rikuperimi nga koronavirusi për vendet me të ardhura të pakta ose me borxhe të larta do të jetë më i vështirë se për ekonomitë e përparuara. Ajo thotë se nevojitet një marrëveshje ndërkombëtare për të mbështetur këto vende në një periudhë afatshkurtër në mënyrë që ato të përparojnë.

Ajo shton se këto vende do të kenë nevojë për mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare për pak kohë që ta marrin veten nga ndikimi shkatërrues i koronavirusit ndaj ekonomive të tyre.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG