Lidhje

Ligjvënësit paralajmërojnë për kërcënimin rus ndaj Radios Evropa e Lirë


Pesë anëtarë të Dhomës së Përfaqësuesve i kanë bërë thirrje Presidentit Biden t’i kundërvihet asaj që e cilësojnë së kërcënim në rritje nga Rusia ndaj Radios Evropa e Lirë/ Radio Liria.

“I bëjmë thirrje administratës së Presidentit Biden të komunikojë menjëherë me qeverinë ruse” mbi këtë temë, shprehen pesë ligjvënësit, ndër ta kreu i Komisionit për Marrëdhënie me Jashtë Gregory Meeks si dhe ligjvënësi më i lartë republikan në komision, Michael McCaul.

Radio Evropa e Lirë/Radio Liria, një organizatë mediatike e financuar nga Shtetet e Bashkuara, përballet me gjoba prej miliona dollarësh dhe kërcënimin e akuzave penale ndaj punonjësve të saj, pasi Rusia e akuzoi se ka shkelur ligjin rus mbi agjentë të huaj. Amendamente të reja në këtë ligj u kërkojnë organizatave mediatike që marrin fonde nga jashtë të shoqërojnë raportimet e tyre me shënimin se është përgatitur “nga një agjent i huaj”.

Anëtarët e Dhomës së Përfaqësueve theksuan se gazetarët e Radios Evropa e Lirë nuk kanë pranuar ta bëjnë këtë sepse shqetësohen se mund të “diskretitojë punën e tyre”.

Ata i bënë thirrje administratës së Presidentit Biden t’ia bëjë menjëherë të qartë qeverisë ruse se “këto kufizime mbi punën e organizatës mediatike, rrjeteve që bashkëpunojnë me të dhe stafit të saj janë të papranueshme dhe, në veçanti, ekspozimi i stafit të Radios Evropa e Lirë/Radio Liria ndaj akuzave penale do të ndeshet me një kundërpërgjigje serioze”.

Ligjvënësit kërkojnë vendosjen e sanksioneve kundër zyrtarëve rusë si dhe një qëndrim më reciprok në “kushtet me të cilat ndeshen grupe perëndimore mediatike si Radio Evropa e Lirë në Rusi dhe kushtet nën të cilat punojnë grupe mediatike shtetërore ruse si RT apo Sputnik në SHBA”.

Radio Evropa e Lirë/ Radio Liria mbikqyren nga Agjencia e SHBA për Median Globale, e njëjta organizatë që mbikqyr Zërin e Amerikës.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG