Lidhje

Kosovë, anulohen votat e partive boshnjake dhe rome të hedhura në komunat me shumicë serbe


Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa anuloi të hënën të gjitha votat për subjektet politike të komunitetit boshnjak, që janë hedhur në komunat me shumicë serbe në Kosovë; Zubin Potok, Shtërpcë, Ranillug, Graçanicë, Partesh, Kllokot dhe Novobërdë, ndërsa pjesërisht edhe në katër komunat me shumicë serbe në veri të vendit; Mitrovicë e Veriut, Leposaviç, Zubin Potok e Zveçan.

Vendimi pasoi ankesën e përfaqësuesve të komuniteteve pakicë jo serbe që kërkuan anulimin e votave të hedhura nga votuesit serb për parti të caktuara të komunitetit boshnjak dhe atij rom në zgjedhjet parlamentare të 14 shkurtit.

Në ankesën e dorëzuar të premten nga përfaqësuesit e pesë partive politike nga komunitetet pakicë, pretendohet se partia boshnjake “Komuniteti i Bashkuar Adrijana Hoxhiq” dhe partia “Iniciativa Rome” kanë siguruar ulëse në parlamentin 120 vendesh me ndihmën e Listës Serbe, partia kryesore e serbëve të Kosovës e cila mbështetet nga Beogradi.

Paneli anuloi edhe një pjesë të votave për subjektin politik të komunitetit rom, “Iniciativa Rome”, në disa nga komunat me shumicë serbe.

Në arsyetimin e Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa me vendimin e të cilit u anuluan mijëra vota për subjektet boshnjake thuhet se “votat e përgjithshme të partive boshnjake shënuan rritje prej 49 për qind në krahasim me zgjedhjet e kaluara. Një rritje e tillë enorme e votës së përgjithshme boshnjake erdhi për një arsye të vetme ku si asnjëherë më parë mijëra votues të komunitetit serb në Kosovë votuan për përfaqësuesit boshnjak, përderisa në zgjedhjet e vitit 2019 përfaqësuesit boshnjak kishin arritur që të fitonin bashkërisht në komunat serbe vetëm 195 vota. Rritja e tillë e votës për përfaqësuesit boshnjak nuk ishte votë e krijuar spontanisht dhe në mënyrë natyrale nga komuniteti serb, në fakt ajo ishte votë tërësisht e manipuluar dhe dirigjuar nga faktorë të tjerë”, thuhet në arsyetim.

Sipas panelit “për herë të parë në zgjedhjet e përgjithshme të Kosovës, subjekte të caktuara, si në këtë rast, ‘Komuniteti i Bashkuar – Adrijana Hoxhiq’ dhe koalicioni ‘Vakat’, kanë marrë shumicën e votave nga komuniteti serb, gjë që në këtë rast paraqet devijim të vullnetit të votuesit të komunitetit boshnjak, e krejt kjo në thelb paraqet minim të procesit zgjedhor, por edhe të integritetit të këtij procesi”, thuhet në arsyetim duke nënvizuar se vendet e rezervuara janë garanci kushtetuese të cilat Kosova i ka marr për trajtimin e pakicave.

Vëzhgues të pavarur kanë tërhequr vërejtjen se e drejta e votës është e pakufizuar, por sipas panelit “tendenca për krijimin e praktikave të tilla të votimit masiv nga pjesëtarët e njërit komunitet për subjektin e komunitetit tjetër, paraqet praktikë të rrezikshme e cila në të ardhmen do të mund të shfrytëzohej nga komuniteti shumicë për t’ua pamundësuar të drejtën e përfaqësimit në mënyrë objektive komuniteteve tjera pakicë”.

Partitë politike të pakënaqura nga vendimi i Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa tashmë kanë afat 24 orësh për t’u ankuar në Gjykatën e Lartë të Kosovës, e cila duhet të marr në vendim brenda 72 orësh.

Adrijana Hoxhiq paralajmëroi ankesë në Gjykatën e Lartë.

Njohës të çështjeve të drejtësisë mirëpritën vendimin e Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa duke nënvizuar se në këtë mënyrë mund të ruhet funksionimi i rregullt kushtetues dhe ligjor i vendit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG