Lidhje

Tiranë, frika nga inflacioni, BSH rrit me 0.5 pikë përqindje normën e interesit


Gent Sejko, guvernator i Bankës së Shqipërisë

Frika nga një rritje progresive e inflacionit, ka detyruar Bankën e Shqipërisë që sot të rrisë me 0.5 pikë përqindje normën bazë të interesit. “Nivelet e larta të presioneve inflacioniste janë rreziku primar mbi rritjen e qëndrueshme dhe afatgjatë të vendit”, deklaroi guvernatori Gent Sejko menjëherë pas vendimit të marrë në mbledhjen e Këshillit mbikqyrës të Bankës.

Që nga fillimi i këtij viti, inflacioni në Shqipëri, ashtu sikundër dhe në botë, ka njohur një rritje të vazhdueshme. Nëse në janar ishte në nivelin e 3.7 përqind, në qershor kulmoi në 7.4 përqind. “Informacioni i ri i marrë në analizë sugjeron se presionet inflacioniste janë më të gjera dhe më të forta se vlerësimet tona të mëparshme. Ky gjykim pasqyron rritjen e shpejtë të çmimeve në tregjet botërore, si dhe kërkesën e lartë e të qëndrueshme për mallra e shërbime në vend”, shpjegoi zoti Sejko, sipas të cilit “në këto rrethana, Këshilli Mbikëqyrës vendosi të vijojë procesin e normalizimit të politikës monetare”.

Guvernatori shtoi më tej se “ky normalizim është i nevojshëm për kontrollin e presioneve inflacioniste dhe kthimin e inflacionit në objektiv brenda një horizonti kohor afatmesëm. Në këtë mënyrë, politika monetare do të ndihmojë ruajtjen e stabilitetit të brendshëm monetar dhe financiar dhe do të krijojë kushte të përshtatshme për rritjen e qëndrueshme dhe afatgjatë të ekonomisë shqiptare”.

Sipas Bankës së Shqipërisë “inflacioni parashikohet të qëndrojë në nivele të larta gjatë vitit 2022 dhe të reduktohet më tej. Në mungesë të goditjeve të reja, stabilizimi i çmimeve jashtë, pritet të lehtësojë presionet mbi inflacionin në vend”.

Banka qendrore parashikon që “inflacioni të kthehet në objektivin tonë 3 për qind, në gjysmën e parë të vitit 2024”, duke vënë megjithatë në dukje se “këto projeksione vijojnë të mbeten subjekt i pasigurive të larta. Në veçanti, rreziqet mbi inflacionin qëndrojnë në kahun e sipërm, kurse ato për rritjen ekonomike në kahun e poshtëm”.

Që prej marsit të vitit 2020 norma bazë e interesit kishte mbetur e pandryshuar në nivelet e saj më të ulta historike, në kuotën e 0.5 përqind. Por në mars të këtij viti, Banka ndërhyri për herë të parë duke e rritur me 0.5 pikë të tjera përqindje, për të vijuar me një lëvizje të dytë në korrik, me një rritje prej 0.25 pikë përqindje. Ndërsa e sotmja është ndërhyrja e tretë në harkun e pak muajve.

XS
SM
MD
LG