Lidhje

Prokurori i Përgjithshëm amerikan dëshmon mbi programin e përgjimeve


Prokurori i përgjithshëm i Shteteve të Bashkuara, Alberto Gonzales po përballet me pyetje rreth një programi të debatueshëm që lejoi përgjimet brenda vendit pa lejen e gjykatës.

Zoti Gonzales po dëshmon sot para Komisionit të Senatit për Drejtësinë, një ditë pasi njoftoi se programi i përgjimit do të zbatohet pas miratimit nga Gjykata e Zbulimit të huaj, një organ sekret i pavarur.

Demokratët e komisionit e pyetjen zotin Gonzales se pse u desh kaq shumë kohë për këtë ndryshim. Presidenti Bush autorizoi në mënyrë sekrete programin pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001 në Shtetet e Bashkuara. Egzistenca e programit nuk u njoftua deri nga fundi i 2005.

Programi lejonte qeverinë që të përgjonte pa lejen e gjykatës telefonatat dhe mesazhet elektronike ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe vendeve të tjera, për individët që mendohej se kishin lidhje me terrorizmin.

Prokurori i Përgjithshëm Gonzalet njoftoi dje senatorët përmes një letre se përgjimi tani e tutje do bëhej me lejen e gjykatës, dhe se presidenti Bush nuk do të përpërtëriste programin pas skadimit të afatit të programit. Veprimtarë të të drejtave civile akuzuan se programi shkelte të drejtat kushtetuese dhe private.

XS
SM
MD
LG