Lidhje

1.5 milion gra vdesin çdo vit nga shkaqe që lidhen me shtatëzaninë dhe lindjen


Në një raport të Kombeve të Bashkuara dhe Bankës Botërore thuhet se më shumë se një milion e gjysmë gra vdesin çdo vit nga shkaqe që lidhen me shtatëzaninë dhe lindjen, duke theksuar se përparimi global ka qënë i ngadaltë në pakësimin e vdekjeve të tilla.

Aty thuhet se rënia vjetore e nivelit të vdekshmërisë së nënave me më pak se një përqind është shumë e ulët për të përmbushur Qëllimin e OKB-së për Zhvillimin e Mijëvjeçarit, nismë që bën thirrje për pakësimin e vdekjeve me 75 për qind para vitit 2015.

Në raportin e publikuar sot, thuhet se 99 përqind e këtyre vdekjeve ndodhën në vendet në zhvillim, kryesisht në Afrikën nën-sahariane. Veçanërisht ky rajon nuk ka bërë pothuajse aspak përparim gjatë 15 viteve të fundit për të plotësuar objektivin.

Një zyrtar në Organizatën Botërore të Shëndetësisë i tha Zërit të Amerikës se qindra mijëra gra afrikane vazhdojnë të vdesin pasi janë të varfëra dhe kanë kufizime për të marrë kujdes të kualifikuar shëndetësor. //iç//

XS
SM
MD
LG