Lidhje

Mungesa e vitaminës D tek fëmijët; Domatet e thata luftojnë kancerin


Mungesa e vitaminës D tek fëmijët

Sipas një studimi, shumë foshnje e fëmijë kanë mungesë të vitaminës D. Por ekspertët kanë mendime të ndryshme rreth mënyrës më të mirë që këta fëmijë të marrin sasinë e nevojëshme të vitaminës D, që është thelbësore për të patur kocka të forta.

Nivelet e ulta të vitaminës D mund të shkaktojnë humbje të masës së kockës, që në disa raste bëhet shkak për sëmundjen e rakitizmit që sjell zbutjen dhe deformimin e kockës.

Një studim i ri i kryer nga ekspertë pranë spitalit të Fëmijëve në Boston, lë të kuptohet se shumë fëmijë kanë në organizëm sasi të pamjaftueshme të vitaminës D, gjë që rrezikon zhvillimin e kockës tek këta fëmijë.

Mjekët analizuan mostra gjaku nga 365 foshshje të porsalindor dhe fëmijë të tjerë dhe vunë re se 12 përqind e tyre kishin mungesë të theksuar të vitaminës D. Tek 40 përqind, sasia e kësaj vitaminë ishte nën nivelin e duhur.

Tek fëmijët me mungesë të theksuar vitamine D, 13 përqind kishin shenja të humbjes së mineraleve në kockë dhe 1 përqind tregonin shenja të rakitizmit.

Autorët e studimit dalin me propozimin se të gjithë fëmijët duhet të marrin vitaqminë D shtesë në formë tabletash ose formash të tjera; Ata e rekomandojnë këtë veçanërisht për foshnjet që ushqehen me qumësht gjiri, pasi qumështi i gjirit nuk përmban vitaminë D.

Por ekspertë të tjerë thonë se dhënia në mënyrë rutinë e vitaminës D për fëmijët do të ishte e parakohëshme, pasi ende nuk dihet se çfarë sasie vitamine D do të ishte mjaftueshme, dhe se çfarë pasojash afatgjate do të kishte marra shtesë e vitaminës D.

Domatet e thata luftojnë kancerin e prostatës

Ushqimet e gatuara me domate të thata janë më të shëndetëshme e më të shijëshme, ndërsa një studim i kryer nga shkencëtarët pranë universitetit të Mizurit thotë se domatet e thata mund të ndihmojnë për parandalimin e kancerit të prostatës.

Shumë restorante në Shtetet e Bashkuara i kanë hequr nga menutë e tyre domatet e freskëta për shkak të frikës nga salmonella. Por domatet e përpunuara mund të bëhen më të përdëproëshme për shkak të njoftimeve mbi studimin e ri.

Sipas studimit, domatet e thata ndihmojnë në parandalimin e kancerit të prostatës., të paktën tek minjtë në laborator. Kur domatja përpunohet ose thahet, ajo prodhon një carbohidrat ose sheqer, i njohur si FruHis. Ky karbohidrat, thotë profesorja Valeri Mossine, mund të jetë elementi që parandalon ose ndihmon për të luftuar kancerin e prostatës. Rezultatet me minjtë në laborator treguan se tek kafshët që u ushqyen me salcë domateje plus karbohidratin FruHis gjasat për t’u prekur nga kanceri i prostates ishin 6 herë më të pakta sesa tek kafshët e tjera nën studim.

Shumë studime kanë nxjerrë në pah vlerat e domates për parandalimin e kancerit. Sipas këtyre studimeve, substanca organike e quajtur Lycopene-Likopene, që e bën domaten të jetë e kuqe, ka vlera antikanceroze.

Por agjencia amerikane që kujdeset për cilësinë e ushqimeve dhe barnave thotë se këto studime nuk kanë arritur të provojnë lidhjen midis përdorimit të domates dhe pakësimit të rrezikut nga kanceri i prostatës ose çdo lloj kanceri tjetër.

Porfesor Mossine thotë se ende nuk dihet mirë se në ç’mënyrë licopena dhe karbohidrati FruHis janë në gjendje të luftojnë kancerin. Kur ky proces të njihet atëherë FruHis dhe Lycopena mund të përdoreshin si antitoksikë në procesin e kimoterapisë, për të lehtësuar efektet helmuese kimike të kësaj terapie.

XS
SM
MD
LG