Lidhje

Tre shkencëtarë fitues të Nobelit në fizikë


Dy shkencëtarë japonezë dhe një amerikan me origjinë japoneze fituan çmimin Nobel në fizikë për vitin 2008.

Komisioni Nobel në Stokholm të Suedisë i dhanë çmimin shkencëtarëve japonezë Makoto Kobayashi dhe Toshihide Maskawa për zbulimin e orgjinës së simetrisë së thyer e cila parashikon ekistencën e të paktën e tre tipeve të pjesëzave nënatomike të quajtura "kuark".Amerikani me orgjinë japoneze, Yoiçiro Nambu mori pjesën e tij të çmimit për zbulimin e mekanizmit të simetrisë së thyer në fizikën e pjesëzave nënatomike. Zbulimet e tij ndihmojnë për të shpjeguar se përse universi është i përbërë kryesisht nga lënda dhe jo nga anti-lënda.

Komisioni i Çmimit Nobel tha sot se këto zbulime shpjegojnë, se si universi ka arritur të mbijetojë sepse sasi të njëjta të lëndës dhe antilëndës do të kishin asgjësuar njëra-tjetrën.//lk

XS
SM
MD
LG