Lidhje

Kopshti botanik i Uashingtonit mahnit vizitorët


Kopshti botanik në Uashington për festat e dimrit po tërheq vëmendjen e vizitorëve, veçanërisht fëmijëve përmes një ekspozite të veçantë, me objekte të krijuara nga bimët. Në këtë kopsht madhështor janë vendosur trena të vegjël që kalojnë nëpër rrugica të zbukuruara me simbole dhe personazhe nga bota e përrallave.

Trenat e vegjël gjinden në çdo anë: lart, nëpër tunele, duke ardhur e duke shkuar, duke gumëzhitur në çdo anë. Ndërtesat, së bashku me peizazhet janë mbuluar nga bimët. Zonja Holly Shimizu është drejtoresha e Kopshtit Botanik.

“Në të gjithë kopshtin ne kemi 7 trena të ndryshëm. Ata funksionojnë me energji elektrike dhe kalojnë nëpër këtë botë të përrallave që ofron shumë befasi për fëmijët ”.

Kjo është periudha më e zënë e vitit për kopshtin botanik, pasi ai vizitohet nga rreth 200 mijë njerëz. Zakonisht, kjo ekspozitë i kushtohet fëmijëve. Georgia Hoffen është 9 vjeç dhe vjen nga Australia. Ajo ndodhet këtu me familjën e saj.

“Më pëlqen shumë!”

Zonja Shimizu thotë se arkitekti dhe koleksionisti i trenave Paul Bossi është projektuesi i këtyre pamjeve nga bota e përrallave.

“ Ne i dhamë atij si temë femijët dhe u munduam që të mos kërkojmë gjëra shumë të drejtëpërdrejta, por shumë nga këto personazhe dhe peizashe i takojnë botës së përrallave të njohura për fëmijët amerikanë. Kjo këtu psh, është një gruaja e moshuar trupvogël, që jeton në këpucë...

Ky këtu është një personazh tjetër i njohur, Rapunceli, duke lëshuar flokët e saj të gjatë e të verdhë. Po ashtu, trenat e fëmijëve kur lëvizin ndeshin në personazhe të frikshme si Gremlin! i shikoni ?

“Është gremlin!”

Sofies dhe babai të saj Philip Bender i pëlqen më shumë treni në formë krimbi.

“ Ne kemi pasur rastin të vizitojmë edhe ekspozita të tjera të tilla, por me të vertetë kjo është ekspozita me e bukur që kemi parë. Unë mendoj se kjo ekspozitë përveq vlerave artistike ve në pah edhe bukuritë e natyrës.”

Në fshatin e Santës nga një përrall tjetër e njohur, në shtëpitë e ndihmësve të tij ka plot kunguj dhe këpurdha.

Fëmijët janë të mahnitur.

Këtu, maketet e ndërtesave më të njohura të Uashingtonit, si psh. ndërtesa e Kongresit, janë ndërtuar prej bimësh.

Në këtë mënyrë , kopshti botanik , u ngjall ndjenja të këndshme dhe u sjell buzëqeshjen në buzë njerëzve të të gjitha moshave, vendeve dhe besimeve fetare. //rd//

XS
SM
MD
LG