Lidhje

FMN: 250 miliard dollarë hua për vendet në vështirësi


Përpjekjeve për të rigjallëruar ekonominë botërore do t’u shtohen fonde prej 250 miliard dollarësh që do t’u jepen në formë huash emergjente vendeve të cilat ndodhen në vështirësi financiare.

Ministrat e financave nga vende të ndryshme të botës ranë dakord për kreditë e reja gjatë takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar që u mbajtën të shtunën në Uashington.

Ata iu përgjigjën gjithashtu kërkesave të ekonomive në zhvillim si Kina, Brazili dhe India, për të vënë në dispozicion një fond shtesë prej 250 miliard dollarësh për “programe të zgjeruara dhe më elastike".

Shefi i Fondit Monetar, Dominique Strauss Kahn tha se të gjitha vendet janë tani dakord me pohimin se fondet shtesë janë të nevojshme për ta nxjerrë ekonominë globale nga recesioni dhe se vendet anëtare janë të angazhuara për “pastrimin e sistemit financiar”.

Sekretari amerikan i Thesarit, Timothi Gajtner, i cili të premten paralajmëroi se problemet e ekonomisë botërore ende nuk kanë mbaruar, e quajti fuqizimin e rolit të FMN-së një rezultat të rëndësishëm. //ii

XS
SM
MD
LG