Lidhje

Obama nënshkruan sot në Pragë traktatin për armët me presidentin rus

  • Zëri Amerikës

Presidenti Barak Obama do të jetë të enjten në Pragë për të nënshkruar një traktat të ri mbi pakësimin e armëve bërthamore me Presidentin rus Dmitri Medvedev.

Pakti i ri parashikon shkurtimin e arsenaleve të dyja palëve deri në masën 30 përqind, duke i lënë secilës nga rreth 1500 armë bërthamore strategjike.

Marrëveshja e re i ze vendin Traktatit të vitit 1991 për Pakësimin e Armëve Bërthamore (START), të cilit i ka kaluar afati.

Ajo vjen pas rreth një viti bisedimesh mes negociatorëve amerikanë dhe atyre rusë. Ata diskutuan për çështjet të tilla si verifikimi dhe kundërshtimi i Rusisë ndaj planeve amerikane për sistemin e mbrojtjes kundër raketave në Europë.

Presidenti Obama e ka quajtur traktatin marrëveshjen më të gjerë për kontrollin e armëve në 20 vjet. Ai tha se Shtetet e Bashkuara dhe Rusia po ndërtojnë një të ardhme më të sigurtë për fëmijët e tyre.

Zoti Medvedev, i cili arriti në Pragë të mërkurën, tha se nënshkrimi i traktatit është një ngjarje me rëndësi. Traktati, tha ai, do të përcaktojë procesin e çarmatimit bërthamor global për shumë vite në të ardhmen.

Që traktati të hyjë në fuqi, ai duhet të ratifikohet nga parlamenti rus dhe nga Senati amerikan.

XS
SM
MD
LG