Lidhje

Ambasadori Lu: Si do jetë Byroja Hetimit


Ambasadori amerikan deklaron se SHBA-të anëtarët e Byrosë do trajnohen nga FBI-ja. Udhëheqësit politik po e përdorin për qëllime politike këtë çështje. Të miratohet bashkë me reformën në Drejtësi. Varësia nga prokuroria speciale antikorrupsion

Në Shqipëri ambasadori amerikan Donad Lu, deklaroi sot se forcat politike në vend duhet të bien dakort së Byroja Kombëtare e Hetimit është një institucion jetik për të luftuar korrupsionin. Ai shpjegoi mënyrën se si do funksionojë kjo Byro, e pavarur nga Prokurori i Përgjithshëm dhe nga Policia duke saktësuar se në përbërjen e saj do të jenë persona të cilët do të duhet të kalojnë më parë testimet dhe kualifikimet që do të kryhen pranë FBI-së amerikane. Po sot, komisioni i posacëm i Reformës në Drejtësi ra dakort parimisht që Byroja të jetë nën varësinë e Prokurorisë speciale antikorrupsion.

Ambasadori Lu për Byronë Kombëtare të Hetimit
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Ambasadori amerikan në Tiranë davariti sot mjegullën që që prej shumë muajsh kishte mbështjellë krijimin dhe funksionimin e Byrosë Kombëtare të Hetimit, një institucion i cili do të mbështetet mbi modelin e FBI-së amerikane e ndaj të cilit shqiptarët sipas tij duhet të kenë besim “për shkak se SHBA do të investojnë, që ajo të jetë e tillë dhe kemi vënë mënjanë miliona dollarë për të paguar pajisjet dhe trajnimet e këtyre policëve. Trajnimi i tyre do të bëhet në akademinë e FBI-së, në SHBA. Një agjent i FBI-së do të caktohet në Tiranë për të mbështetur krijimin e kësaj organizate, dhe të gjithë policët e BKH-së do të kalojnë përmes testit të së vërtetës, apo testit të poligrafit dhe llogaritë e tyre bankare do të mbikqyren për t’u siguruar se ata nuk po marrin ryshfet apo nuk po punojnë për krimin e organizuar”.

Duke ju referuar dhe opinionit të Komisionit të Venecias për Reformën në Drejtësi, ambasadori amerikan shpjegoi dhe skemën e funksionimit të Byrosë, e cila siç tha ai do të vendoset nën një prokuror të posacëm të pavarur, si nga Prokurori i Përgjithshëm ashtu dhe nga Policia e Shtetit: “Hetuesit e BKH-së do të përbëhen nga policë gjyqësorë. Drejtori i saj për antikorrupsionin do të jetë një oficer i policisë gjyqësore, i cili do t’i raportojë një prokurori të posacëm të pavarur. Ky prokuror do të japë llogari para popullit shqiptar”

Debati për Byronë Kombëtare të Hetimit u rizgjua me publikimin e opinionit përfundimtar të Komisionit të Venecias. Opozita pati kërkesa këmbëngulëse për miratimin e saj sa më shpejt, duke e konsideruar këtë si provë që shumica duhet të jepte për Reformën në Drejtësi. Kjo cështje ishte sot pjesë e debatit të nisur në Komisionin e posacëm të Reformës, i mbledhur me dyer të mbyllura për të diskutuar rreth 10 pikave për të cilat opozita ka kundërshtime lidhur me projektin e ndryshimeve kushtetuese.

Ambasadori Lu, tha se udhëheqësit politik shqiptar po përpiqen ta përdorin debatin për Byronë, për arsye politike: “Të gjithë ata bien dakort se korrupsioni dhe ndikimet politike pengojnë bërjen e drejtësisë në Shqipëri. U kërkoj atyre në të djathtë e në të majtë që të bien dakort se BKH-ja është një institucion jetik për antikorrupsionin në Shqipëri. U kërkoj të bien dakort për modelin antikorrupsion që diskutohet sot, një institucion të mbështetur nga FBI-ja amerikane, i pavarur dhe llogaridhënës para popullit shqiptar. Dhe u kërkoj atyre që të dallojnë se ky institucion duhet të krijohet në të njejtën kohë me reformën në Drejtësi. Në fund të fundit reforma në Drejtësi do të krijojë zyrën e Prokurorisë së posacme që do të drejtojë përpjekjet antikorrupsion të BKH-së”, saktësoi ambasadori amerikan.

Të paktën në parim duket se tashmë çështja e Byrosë është kapërcyer dhe palët janë dakortësuar që ajo të jetë në varësinë e Prokurorisë speciale antikorrupsion. Gjatë paradites u diskutua dhe rreth përbërjes së Këshillimit të Emërimeve, për të cilin opozita gjithashtu pati vërejtje. Edhe kjo çështje duket se është kapërcyer në parim.

Përfaqësuesi demokrat Eduard Halimi u shpreh i kënaqur rreth mënyrës së zhvillimit të diskutimeve të sotme: “Diskutimet ishin të mira. Pati diskutime racionale nga të gjitha palët. U evaduan disa cështje nga ato 10 cështje për të cilat opozita kishte ngritur shqetësimin, me një diskutim racional mes anëtarëve të Komisionit ad hoc”.

Pasdite Komisioni do të mblidhet sërish e do të vazhdojë diskutimet deri nesër, ndërkohë që zgjidhja e aspekteve teknike i është lënë në dorë përfaqësuesve të dy misioneve, Opdat-it ameriken dhe Euraliusit të Bashkimit europian.

XS
SM
MD
LG