Lidhje

Debate për muzeun e 11 shtatorit


11 vjet mbas sulmeve të 11 shtatorit ndaj Qendrës Botërore të Tregëtisë, puna në muzeun që po ndërtohet në atë vend e që ishte parashikuar të hapej në këtë përvjetor, është ndërprerë, për arsye financiare si dhe për disa mosmarrëveshje të tjera. Njëkohësisht, pjestarë të familjeve të disa prej viktimave po e kundërshtojnë planin e muzeut për të ruajtur disa eshtra ende të paidentifikuara, në një prej mjediseve të nëndheshme të muzeut.

Memoriali Kombëtar për 11 shtatorin në Nju Jork është hapur që vitin e kaluar - duke tërhequr më shumë se 4 milionë vizitorë. Por puna u ndërpre muaj më parë në muzeumin pranë tij për arsye të mosmarrëveshjeve financiare mes Autoritet Portual i cili kishte në pronësi kullat e shkatërruara dhe fondacionit që po ndërtonte muzeun.

Bashkëshorti i Monika Ikenit, Michael, vdiq gjatë sulmeve.
“Është çoroditëse për vizitorët. Ata vijnë këtu dhe më ka ndodhur mua shpesh herë që më pyesin; ku është muzeumi, përse nuk është hapur? Si t’u thuash atyre që ne nuk po merremi vesh për paratë e financimit...”

Ekspozita e muzeumit do të tregojë historitë e sulmeve dhe të njerëzve që humbën jetën në to. Gjithashtu do të ketë edhe kënde ku do të ekspozohen të dhënat rreth al Qaidës dhe komplotistëve të 11 shtatorit- ndonëse disa familjarë të viktimave, si Jim Richs që ka humbur të birin Jimmy, mendon se ekspozimi i tyre duhet të jetë i kufizuar.

“Nëse dikush duhet të shoh fotografitë e tyre, le të shkojë në kisokën përkatëse e t’i shohë, por mendoj se po bëhet më shumë si një bulevard fame për terroristët duke i vendosur fotografitë e tyre këtu”.

Por është një koleksion i cili nuk do të shikohet kurrë, që ka ndezur debate të ashpra; një dhomë për 9 mijë pjesë të paidentifikuara trupash njerëzor, kocka dhe inde. Ky mjedis do të jetë 7 kate nëntokë dhe do të jetë i hapur vetëm për familjarët e vitimave ose për personelin mjekësor. Zoti Riches dhe pjestarët e 16 familjeve të tjera kanë hapur një çështje gjyqësore: ata duan që mbetjet e trupave të varrosen mbi tokë.

“Mendoj se nuk ka muzeum në vend që të ketë vendosur mbetjet njerëzore në muze, dhe natyrisht që duhet leja e familjarëve për këtë veprim”.

Kryebashkiaku Michael Bloomberg, kryetar i fondacionit të muzeut, thotë se ky mjedis me mbetjet njerëzore është i nevojshëm për një identifikim të mundshëm në të ardhmen përmes ADN-së.

“Një prej elementëve kryesorë të muzeut, në pikpamjen e shikueshmërisë dhe respektit, është vendi ku janë vendosur mbetjet e paidentifikuara, dhe ky nuk është vetëm një vend i vogël, është një laborator për të cilin mjekët mendojnë se është i domosdoshëm teksa teknologjia përparon”.

Një tjetër çështje është ajo e një grupi ateistësh i cili ka hapur një çështje gjyqësore për të ndaluar ekspozimin e një pjese të çeliktë në formë kryqi e cila u kthey në imazh për punonjësit e shpëtimit në Kuotën Zero. Por fondacioni është përgjigjur se ai do të ekspozohet si një artifakt dhe jo si objekt besimi.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG