Lidhje

Ekran i padukshëm për Iphone


Një shpikës kurd në Turqi ka zgjidhur një çështje pikante për shumë njerëz që përdorin telefonin në publik, por kërkojnë privaci. Celal Goger ka shpikur një ekran sekret për iPhone-n që mundëson vetëm përdoruesin të shohë përmbajtjen e ekranit. Kjo realizohet falë një mikroprocesori në syzet e diellit.

Celal Goger-it, i cili jeton në juglindje të Turqisë, ju deshën gjashtë muaj që të ndërtojë mikroprocesorin e parë për syzet që mundësojnë shikimin e ekranit sekret të celularit.

“Aktualisht veprimet kryhen përmes një mikroprocesori, por dua ta përmirësoj atë me një nano-procesor, me madhësi shumë shumë të vogël. Nëse do të kem sukses, kjo mund të vendoset në të gjitha syzet e diellit”, thotë Goger. Përdoruesit mund të montojnë nano-procesorin në njërën anë të syzeve për të mundësuar komunikimin me iPhone-n.

“Ndërsa mu deshën gjashtë muaj për të ndërtuar procesorin e parë, katër për të dytin, dy muaj për të tretin, dhe tani më duhen vetëm 10 ditë.”

Shpikja tërhoqi vëmendjen e shumë njerëzve në rrugët e qytetit Bismil ku jeton Goger. Shumë prej tyre thonë se privacia është problem. Ata nuk duan që njerëzit përreth tyre të shikojnë vjedhurazi ekranin e telefonave të tyre. Nevah Ayhan është banor i qytetit Bismil.

“Ekrani është tërësisht i bardhë dhe nuk shikohet asgjë. Kur më dha syzet e diellit, pashë gjithçka. Po të kem këtë teknologji askush nuk mund të shohë ekranin e telefonit tim ndërsa shkoj në punë.”

Ahmet Ugur shpreson që kjo teknologji të dalë sa më parë në treg.

“Shpresoj të fillojë prodhimi në masë sepse kështu mund të përfitojmë nga shpikja sepse njerëzit mund të ruajnë privacinë e mesazheve, emailave dhe ftotove. Sepse kemi gjëra që nuk duam që të tjerët ti shohin.”

Celal Goger thotë se ndërtimi i ekranit të padukshëm i kishte kushtuar vetëm katër dollarë. Por një variant i përmirësuar që mund të përdoret në syze të ndryshme mund të kushtojë deri në 10 dollarë. Ai shpreson që së shpejti ta nxjerr në treg shpikjen e tij.

XS
SM
MD
LG