Lidhje

Zhvlerësimi i euros dhe ekonomia shqiptare


Dollari amerikan po forcohet në tregun shqiptar, ndërsa euro nuk po bie si në eurozonë, dhe kjo tregon pafuqinë e lekut, monedhës vendase. Studiuesit e ekonomisë pohojnë se kërkesa për euro është në rritje, ndërsa remitancat po pakësohen, ndaj euro nuk po zhvlerësohet, por rënia e saj do të vijë shpejt. Sipas tyre, bizneset shqiptare duhet të shtojnë prodhimin, ndërsa autoritetet të lehtësojnë barrën fiskale dhe pengesa të tjera ndaj tyre.

Euro dhe ekonomia shqiptare
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

Profesori i Universitetit të Tiranës, Arben Malaj, thotë se Banka Qendrore Europiane vendosi të hedhë në treg një sasi të madhe eurosh, por suksesi i kësaj mase varet nga reformat, që do të ndërmarrin vendet. Zhvlerësimi i përkohshëm i euros u bë për të gjetur financime me kosto të ulët, por pasi janë siguruar financimet, duhet të rritet prodhimi.

Zhvlerësimi i euro dhe inflacioni i ulët mund të kthehen në burime zhvillimi për ekonominë shqiptare, pohojnë studiuesit. Vendimi i Bankës Qendrore Europiane për të hedhur në treg në 19 muaj mbi 1 mijë miliardë euro, u mor për të nxitur dinamikën e zhvillimit të ekonomisë në eurozonë. “Kjo sjell likuiditet, rritje ekonomike dhe shmang deflasionin - thotë profesori i Universitetit Europian të Tiranës, prof. Ardian Civici, - dhe Shqipëria preket më shumë pozitivisht nga kjo masë europiane”.

Rivlerësimi i dollarit mund të sjellë efekte pozitive tek eksportuesit, por godet importet dhe ata që kanë kredi në dollarë. Prof. Arben Malaj thotë se Banka qendrore e Shqipërisë nuk ka hapësirë për të ndërhyrë, por kompanitë shqiptare kanë shumë mundësi për të përmirësuar punën e tyre.

Studiuesit pohojnë se mbi 35 për qind e ekonomisë shqiptare është euroizuar, shumica e blerjeve të mëdha bëhen me euro. Mbi 70 për qind e qytetarëve kanë marrë kredi në euro, por pagat i marrin lekë, ndaj një euro më e dobët, do të shtojë blerjet, do të lehtësojë kreditë e këqija dhe kostot e borxheve private e shtetërore.

Zhvlerësimi i euros është një politikë e qëllimshme e eurozonës, sepse ekonomia europiane vazhdon të mbetet problematike. Parashikimet për rritjen janë pesimiste, ndërsa inflacioni është në kufijtë minimale dhe në prag të deflacionit. Në këtë një vit e gjysmë Shqipëria mund të përfitojë investime, të rritë ekonominë dhe prodhimin vendas.

Deri tani Shqipëria shihet si pjesë e murit rrethues të eurozonës, thonë studiuesit, por BE e ka kuptuar se bashkëpunimi më i madh me Europën juglindore është një mundësi e madhe zhvillimi për të dyja palët.

XS
SM
MD
LG