Lidhje

Miliona gra në botë, objekt i padrejtësive, dhunës dhe pabarazisë

  • Zëri Amerikës

Activists of The National Confederation of Dalits (untouchables) Organisations carry their belongings during a protest New Delhi on February 23, 2009. The activists demanded the reservation of jobs in the private sector for Schedule Castes (SC), Schedul

Sipas një raporti të ri të Kombeve të Bashkuara, miliona gra në botë vazhdojnë të jenë objekt i padrejtësive, dhunës dhe pabarazisë në shtëpi, në punë dhe në jetën publike.

Raporti u bën thirrje qeverive të marrin masa të menjëhershme për të garantuar barazi të vërtetë mes gjinive. Ky është dokumenti i parë i rëndësishëm që publikohet nga agjencia e Kombeve të Bashkuara për gratë, e cila filloi nga puna këtë vit. Agjencia synon të kryesojë përpjekjet e OKB-së drejt barazisë gjinore dhe fuqizimit të rolit të grave.

Për shumicën e grave në botë, thuhet në raport, ligjet që ekzistojnë në letër nuk përkthehen në barazi dhe drejtësi.

Në raport thuhet gjithashtu se ndonëse dhuna në familja është tashmë e jashtëligjshme në 125 shtete, 603 milionë gra jetojnë në vende ku ajo nuk shihet si krim. Raporti shton se shumë gra nuk i raportojnë krime të tilla për shkak të stigmës shoqërore dhe sistemeve të dobëta të drejtësisë.

XS
SM
MD
LG