Lidhje

Hjuston: Hapet eskpozita e artit islamik


Hjuston: Hapet eskpozita e artit islamik
Hjuston: Hapet eskpozita e artit islamik

Islami ka qenë i përhapur në kulturat dhe besimet e tjera duke kaluar edhe caqet e vendlindjes së tij, gadishullit Arabik. Mes traditave islame ka një vend të çmuar edhe tradita e dhurimit, qoftë për oportunizëm apo arsye altruiste. Punimet e artit që janë dhuruar gjatë shekujve shpesh paraqesin motive që menjëherë të sjellin në mendje kulturën islame. Tradita e shkëmbimit të dhuratave është në vëmendjen e një ekspozite të hapur në Muzeun e Arteve të Bukura në Hjuston.

Tema e ekspozitës jepet që në titullin e saj;”Dhuratat e Sulltanit; Arti i dhurimit në ligjin islamik”.

Kuratorja Françeska Leoni thotë se çdo pjesë e ekspozuar këtu pasqyron këtë ide.

“Kjo ekspozitë ka patur shkëmbimin e dhuratave si ide”.

“Kjo pjatë zbukuruese është në hyrje. Në të është një shprehej e Kuranit:” Ai që beson se Zoti të jep, është bujar me dhuratat”

Zonja Leoni thotë se dhënia e dhuratave ka një kuptim të veçantë në botën muslimane.

“Në botën islamike, bujaria ka qenë përherë një cilësi shumë e çmuar... Ka qenë thuajse një detyrim etik për t’u dhënë njerëzve në nevojë”.

Shumica e produketeve të ekspozura kanë qenë dhurata për arsye politike- për të arritur një rezultat të caktuar. Si kjo panoramë e krijuar me bojë dhe flori që tregon marrjen e postit të ambasadorit të Persisë nga një indian i pasur në shekullin e 17, panoramë që i përkiste mbretëreshës Elizabeta e dytë.

Ekspozita tregon se si Islami paraqet veten e tij tek të tjerët përmes shkëmbimit të dhuratave, pavarësisht nëse qëllimi ishte personal, politik apo fetar.

Një komplet tavllash të pikturuara në qeramikë dhe disa sixhade janë mes dhuratave të ekspozuara këtu. Mjaft objekte shpalosin arabeska dhe forma gjeometrike pasi Islami është kundër përshkrimit të njerëzve dhe kafshëve.

“Është i kundondodhur përdorimi i gjeometrisë dhe formave gjeometrike nga Spanja në Azinë Qendrore dhe në Indnezi. Çdo vend jep ndikimin e tij në këtë formë arti”.

Karen Wite ka ardhur të shohë ekspozitën dhe u befasua nga larmia e këtyre punimeve.

“Jam e befasuar nga detajet, dhe nga ngjyrat e ndryshme”.

Françesak Leoni thotë se bukurshkrimi arab ka ndikuar tek artistët që vinin nga larg në Gadishullin Arabik, për të mësuar gjuhën përmes shkrimeve të shenjta të Kuranit.

“Transformimi i gjuhës, nga e folura bukur në të shkruarën bukur, është shoqëruar me rëndësinë që ka fjala e shkruar në Islam që në krye të herës”.

Për njerëzit nga vendet muslimane, transformi i fjalës së shkruar në art është diçka e njohur.

“Është e mrekullueshme për t’u parë, dhe përfundimisht ndihmon në zhvillimin e rajonit si një i tërë, pasi nëse përzieni besimet fetare dhe artin dhe nëse kjo bëhet bukur, atëherë kjo çon në zhvillimin e rajonit”.

Banorit të Hjustonit, Cirus Majeh, disa objekte i kujtojnë fëmijërin në Iran.

“Sidomos kur sheh qilimat persianë... Të ulesh në to, kjo të jep një ndjesi të veçantë”.

Ndjenja e mrekullueshme që përçojnë këto punime arti, është dhurata që ato u japin vizitorëve...

XS
SM
MD
LG