Lidhje

Katari njeh pavarësinë e Kosovës


Katari njeh pavarësinë e Kosovës

Ministria e Jashtme e Kosovës njoftoi se Katari e ka njohur pavarësinë e Kosovës, duke e çuar në 73 numrin e vendeve që e kanë njohur shtetin e ri që nga shpallja e pavarësisë së tij më 17 shkurt të vitit 2008.

Njohja nga Katari ishte paralajmëruar që në shtator të vitit të kaluar gjatë një vizitë që kishte zhvilluar në atë vend të Gadishullit Arabik, kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi.

Katari vlerësohet si një nga shtetet me ndikim, ndërsa njohja e tij ndodhë në një periudhë të shtimit të shqetësimeve për rënien e njohjeve të Kosovës. Njohja e fundit, asaj i ka ndodhur në nëntor të vitit të kaluar kur njoh nga Tuvalu.

Pas opinionit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, sipas së cilës pavarësia e Kosovës nuk bie ndesh me ligjin ndërkombëtarë, ishte paralajmëruar një shtim njohjesh, që nuk ndodhi. Gjatë tërë vitit 2010 Kosova është njohur nga tetë vende.

Po ashtu, në Kosovë janë shfaqur shqetësime se edhe raporti i të dërguarit të Këshillit të Evropës Dick Marty do të mund të pasqyrohet në imazhin e shtetit të ri dhe të ndikojë negativisht edhe në shtimin e njohjeve.

XS
SM
MD
LG