Lidhje

Dy emra të njohur të muzikës rrock and roll


Dyshja e famshme e muzikës amerikane Jerry Leiber dhe Mike Stoller janë ndër emrat më të spikatur të muzikës rrock and roll. Mes krijimeve të tyre janë kënga e famshme e Elvis Presleyt “Hound Dog” si dhe kënga klasike R&B “Kansas City”, të cilat janë rikënduar nga shumë artistë të njohur. Jerry Leiber vdiq në vitin 2011, ndërsa Mike Stoller ende krijon këngë në Los Angeles. Ai bisedoi me korrespondentin e Zërit të Amerikës Miko O’Sullivan për trashëgiminë e pasur të dyshes së njohur të rrock and rollit amerikan.

“Jailhouse rock” ishte një nga 20 këngët e Elvis Presleyt që Leiber dhe Stoller kanë regjistruar. Një tjetër regjistrim i Presleyt, i shkruar gjithashtu nga Lieiber dhe Stoller, është shumë këngë e njohur.

Leiber dhe Stoller ishin zemra e revolucionarizimit të muzikës rrock and roll. Mike Stoller thotë se ai dhe Jerry Lieber ishin vetëm 17 vjeç kur nisën të kompozonin muzikë.

"Unë po luaja disa nota në piano dhe ai po dëgjonte duke thënë disa fraza , thjesht diçka që i erdhi në mendje”.

Një tjetër këngë shumë e famshme e dyshes “Stand by me” u krijua në bashkëpunim me këngëtarin Ben E. King.

"Benny e kishte melodinë në mendje. Ai nisi të këndonte. Unë nisa të luaja në piano dhe e më pas nisëm të vendosim edhe tingullin e basit...”

Ben E. King e interpretoi këngën “Stand by me” vitin e kaluar me grupin “Take 6” ndërsa të tre ata King, Leiber dhe Stoller u nderuan me çmim nga Holli Famës.
Kjo këngë ëshë kthyer tashmë në përfaqësuese të muzikës amerikane.

Shumë grupe si The Clovers dhe The Coasters po interpretojnë këngën “Love Portion nr.9”. Më shumë se 100 artistë kanë regjistruar këngë të tjera të krijuara nga Leiber dhe Stoller.

Larry Leiber nuk jeton më, ndërsa Mike Stoller, 80 vjeçar, vazhdon të shkruajë këngë të reja e të gëzohet me suksesin e krijimeve të tij të dikurshme.
XS
SM
MD
LG