Lidhje

Tirana një ditë pa makina në mes të ndotjeve


Zoti Basha paraqiti një projekt të bashkisë për të shtuar 20 kilometra rrugë biçiklete në unazë dhe në kryqëzimet më të ndotura nga trafiku.

Qytetarë dhe drejtues të pushtetit vendor në qytetet kryesore të Shqipërisë morën sot pjesë në disa veprimtari mjedisore kushtuar Ditës Ndërkombëtare pa makina. Megjithë pemët e shumta që janë mbjellë anë rrugëve, trafiku i automjeteve i shkakton Tiranës një ndotje 2-3 herë më të madhe se normat e lejuara nga Bashkimi Europian, duke e bërë kryeqytetin shqiptar një nga qytetet më të ndotura të Europës. Një nga studimet e fundit të UNDP dhe ISHP ka nxjerrë se ndotjet e mjedisit prej mjeteve të transportit janë shkaktarë të sëmundjeve për një mijë e 500 persona në vit. Shtimi i trafikut në Tiranë dhe zonën drejt Durrësit ka bërë që Tirana të zërë vendin e parë si për grimcat e ngurta ashtu edhe për blozën dhe benzenin.


Kryetari i bashkisë së Tiranës, Lulzim Basha, shëtiti sot me biçikletë në rrugët e kryeqytetit i shoqëruar nga veprimtarë të mjedisit, në një përpjekje për të tërhequr vëmendjen e qytetarëve kundër përdorimit të tepruar të automjeteve.

Specialistët e mjedisit kanë bërë të ditur se rreth 1mijë e 400 persona në vit vuajnë nga sëmundjet kancerogjene. Sipas tyre, krahas uljes së numrit dhe përdorimit të automjeteve të vjetra, për të ulur ndotjet nevojitet kontrolli më i saktë për benzinën që importohet. Natyrisht nevojitet edhe kufizimi i mjeteve në trafik dhe shtimi i biçikletave.

Zoti Basha paraqiti një projekt të ri të bashkisë për të shtuar 20 kilometra rrugë biçiklete në unazë dhe në kryqëzimet më të ndotura nga trafiku, të njohura si Zogu i Zi, 21 dhjetori, stacioni i trenit, ish-Blloku, Medreseja, xhamlliku, Bërryli dhe rruga e Elbasanit.

Deri tani bashkia ka shtuar rreth 8 km korsi bicikletash në Tiranë, por ato janë mëse të pamjaftueshme. Automjete dhe shoferë të të gjitha moshave vrapojnë pa kontroll në rrugët e kryeqytetit duke djegur karburante të çdo lloji dhe jashte çdo kontrolli. Ndotja e ajrit shkakton në shumicën e rasteve sëmundjet më të rënda si kanceri i mushkërive, i cili vret 150 vetë në vit nga rreth 1500 të prekur por sjell edhe sëmundje të tjera si astma dhe bronkopneumonia obstruktive.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG