Lidhje

Demokratët këmbëngulin për bërjen publike të raportit të Prokurorit Mueller


Demokratët e Kongresit kërkuan martën publikimin e raportit Prokurorit Posaçëm Robert Mueller, duke thënë se publiku amerikan meriton dijë hollësitë e hetimit, i cili nuk gjeti asnjë bashkëpunim fshehtë midis fushatës Trump dhe Rusisë zgjedhjet e 2016s. Siç njofton korrespondentja e Zërit Amerikës Katherine Gypson, publikimi i raportit plotë mund ndihmojë t’i jepet përgjigje pyetjes se përse zoti Mueller raportin e tij nuk përjashton mundësinë e një akuze për pengim drejtësisë kundër kundër Presidentit Trump.

Rezultatet e raportit zotit Mueller tashmë dihen - por vetëm përmbledhura. Prokurori i Përgjithshëm Barr duhet veprojë me kujdes përpara se ta publikojë atë plotë, thanë republikanët.

"Inkriminimi i njerëzve pafajshëm apo bërja publike e dokumenteve klasifikuara nuk duket ide e mirë. Kam besim se prokurori i përgjithshëm do ta mbajë parasysh këtë, thotë Mitch McConnell, udhëheqës i shumicës Senat.

Por pa patur raportin e plotë, demokratët tho se është e pamundur merret një vendim i informuar.

"Nuk kam nevojë për interpretimin e raportit nga Prokurori i Përgjithshëm Barr. Unë kërkoj raportin. Kërkesa jonë kryesore për këtë çështje është thjesht transparenca, publikohet raporti dhe pastaj nxirren përfundime", thotë Chuck Schumer, udhëheqës i pakicës Senat.

Kryetarët e gjashtë komisioneve Dhomës Përfaqësuesve, e kontrolluar nga demokratët, kërkuan zyrtarisht nga zoti Barr dorëzojë raportin deri 2 prill. Nëse ai nuk e bën, një ligjvënëse aludoi kështu për hapat e ardhshëm.

"Si komision, ne kemi kompetencë kërkojmë dorëzimin e dokumentit. Sinqerisht, nuk shoh asgjë rregulloret për Prokurorin e Posaçëm ta ndalojë kreun e Departamentit Drejtësisë publikojë raportin", thotë Sheila Jackson Lee, ligjvënëse demokrate.

Raporti i zotit Mueller u prit mirë nga Presidenti Trump, i cili tha se kjo i jep fund debatit ngritur nga disa demokratë për mundësinë e nisjes një procesi për shkarkimin e presidentit.

"Nuk duket se po e përmendin temën e shkarkimit. Ne kemi ekonominë madhe kemi pasur ndonjëherë, vendi është formë shkëlqyer. Ata dhe tjerët krijuan një mashtrim vendin tonë me këtë gjueti qesharake shtrigash ku u provua fuqishëm se nuk ka patur asnjë bashkëpunim, asnjë pengim, asgjë, thotë Presidenti Trump.

Demokratët thonë se raporti i plotë mund ndihmojë zgjidhjen e pikëpyetjeve mbetura lidhur me vendimin e zotit Mueller për mos e nxjerrë plotësisht pa faj Presidentin Trump çështjen e pengimit drejtësisë, madje edhe tani ata po përpiqen fokusohen te politika e përditshme.

"Demokratët janë përqëndruar te çështjet e përditshmërisë, te ulja e kostos kujdesit shëndetësor apo te rritja e pagës për amerikanët e thjeshtë", thotë demokrati Hakeem Jeffries.

Por ata vazhdojnë megjithatë hetimet e tyre për aktivitetet e tjera Presidentit Trump, siç janë deklarimet e tij tatimore dhe marrëdhëniet e biznesit me huajt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG