Lidhje

Nju Jorku miraton ligjin për martesat mes personave të të njëjtit seks

  • Zëri Amerikës

Nju Jorku miraton ligjin për martesat mes personave të të njëjtit seks

Ligjvënësit në shtetin e Nju Jorkut miratuan ligjin për martesat mes personave të të njëjtit seks, duke i dhënë një fitore të madhe mbrojtësve të të drejtave të homoseksualëve në përpjekjet e tyre për barazi.

Pas një debati të gjatë, Senati i Nju Jorkut e miratoi ligjin me 33 vota pro dhe 29 kundër, ndërkohë që dy republikanë të pavendosur ndryshuan mendje dhe votuan në favor. Asambleja e shtetit e kontrolluar nga demokratët, e cila javën e kaluar miratoi një version tjetër të ligjit, pritet të miratojë tani versionin e ri dhe guvernatori Endru Kuomo pritet ta nënshkruajë atë.

Pas miratimit përfundimtar të ligjit, Nju Jorku bëhet shteti i gjashtë dhe më i madh amerikan ku personat e të njëjtit seks mund të martohen.

Nju Jorku mund të bëhet vend shumë tërheqës për martesa të tilla sepse banimi në qytet nuk është kusht për të marrë çertifikatën e martesës.

Miratimi i këtij ligji në shtetin e Nju Jorkut cilësohet si shumë i rëndësishëm nga aktivistët sepse ky është shteti më i madh amerikan dhe se qyteti i Nju Jorkut ka një status ndërkombëtar. Nju Jorku cilësohet gjithashtu si vendlindja e lëvizjes për të drejtat e homoseksualëve me demonstratat e vitit 1969 në Greenwich Village të këtij qyteti.

Debati në Senatin e shtetit ditët e fundit u përqëndrua në dhënien e mbrojtjes ligjore për grupet fetare të cilat kundërshtojnë martesën e personave të të njëjtit seks dhe kanë frikë se mund të hidhen në gjyq për diskriminim nëse nuk lejojnë shfrytëzimin e objekteve të tyre për martesa të tilla. Ligjvënësit ranë dakord që t’u njohin organizatave fetare të drejtën për të mos lejuar përdorimin e objekteve të tyre për ceremoni të tilla.

XS
SM
MD
LG