Lidhje

Përurohet hidrocentrali i Ashtës


Pas një pune rreth 30 mujore, kompanitë austriake EVN dhe Verbund përuruan sot hidrocentralin Ashta 1, i katërti që ndërtohet mbi kaskadën e Lumit Drin.
Në ceremoninë e përurimit morrën pjesë Kryetaret e Parlamenteve të Shqipërisë dhe Austrisë si dhe Kryeministri Sali Berisha.

Kryetarja e Parlamentit të Austrisë, Barbara Premer, tha se ndërtimi me koncension i Hidrocentralit të Ashtës është shprehje e besimit të ndërsjelltë mes dy vendeve dhe bizneseve të tyre.

Inaugurimi i Hidrocentralit të Ashtës është një festë e miqësisë mes Austrisë e Shqipërisë. Një festë që tregon besimin e ndërsjelltë që kane firmat austriake në ekonominë e Shqipërisë dhe, anasjelltas, firmat shqiptare në teknologjinë austriake. Është një projekt që flet për një investim të ndërsjelltë; investim të ekonomisë dhe teknologjisë austriake në ekonominë shqiptare, por edhe një investim i Shqipërisë në sipërmarrjen austriake.

Ndërsa Kryeministri Berisha e vleresoi Hidrocentralin e Ashtës si një kryevepër të teknologjisë dhe si më i madhi i ndërtuar deri tani me teknologjinë Matriks. Ai e vlerësoi Hidrocentralin e Ashtës edhe si një vepër që mbështet zhvillimin e qendrueshëm dhe që mbron mjedisin. Kryeministri Berisha vlerësoi punën e dy kompanive austriake për ndërtimin e Hidrocentralit të Ashtës.Kryeministri Berisha tha se qeveria do të vazhdojë të nxisë biznesin e huaj për të investuar në Shqipëri.

Verbund dhe EVN, lider në Austri dhe në Europë në fushën e energjisë së rinovueshme. Përpjekjet e tyre të përbashkëta, besimi i tyre tek Shqipëria e shqiptarët, respekti i tyre, bënë që ne të inaugurojmë sot investimin më të madh në fushën e energjitikës në 30 vitet e fundit, bënë që ne të inaugurojmë sot investimin më të madh, në tërësi, të këtyre 20 viteve, në një vepër të vetme.

Kryeministri Berisha tha se kriza e thellë, qe ka pllakosur pjesë të gjëra të Europës dhe më gjërë, ka vetëm një zgjidhje, e cila, sipas tij, është mbështetja e biznesit dhe zgjerimi i lirive ekonomike.

Unë dua t’i garantoj investitorët austriakë se jam i vetëdijshëm për pengesat dhe vështirësitë që ata kanë kapërcyer në një kohë rekord për ndërtimin e këtij hidrocentrali. Ashtu siç dua t’i garantoj se qeveria do të bëjë gjithçka për të lehtësuar, gjithnjë e më shumë, klimën e beznesit, për ta bërë Shqipërinë një nga vendet më miqësore ndaj investimeve dhe investitorëve të huaj.

Hidrocentrali i Ashtës i është dhënë me koncension për një periudhë 35 vjeçare dy kompanive austriake. Hidrocentrali përbëhet nga dy impiante; Ashta 1 dhe Ashta 2, me një kapacitet të përgjithshëm prej 53 megavat. Ai do të furnizojë me energji rreth 100 mijë familje shqiptare.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG