Lidhje

Plagjiatura në Korenë e Jugut


Sistemi arsimor i Koresë së Jugut ka fituar vlerësim global. Presidenti amerikan Barack Obama e ka sjellë atë si shembull, duke thënë se Amerika duhet të mishërojë disa aspekte të tij. Por, në Korenë e Jugut disa prej universiteteve më të mira janë përballur me kritika për të raste të shumta të plagjiaturës. Dhe, disa që e njohin mirë sistemin pranojnë se “kopja” është një prirje e ngulitur mirë. Korrespondenti i Zërit të Amerikës Steve Herman njofton nga Seuli.

Në një prej institucioneve prestigjoze të Koresë së Jugut, në Universitetin Kombëtar të Seulit, dy profesorë janë duke u akuzuar se kanë fabrikuar kërkimet me qelizat embrionale në disertacione të paraqitura në revista ndërkombëtare.

Kjo i bën jehonë një rasti në të njëjtën shkollë në vitin 2005, kur një profesor i shquar, Hwang Woo-suk, u përball me denim nga mbarë bota për manipulimin e eksperimenteve të klonimit.

Gjatë muajve të fundit, dy ligjvënës gjithashtu përballen me akuzat për kopjimin e punës së tyre pët disertacionet e doktoraturës. Në vitet e fundit, një president i një universiteti të shquar dhe një ministër i arsimit gjithashtu humbën punët e tyre, kur u zbulua se kishin fabrikuar punën e tyre akademike. Një student i diplomuar në Universitetin e Koresë, i cili dëshiron të identifikohet vetëm me mbiemrin Kim, thotë se vuri re kur u regjistruar në shkollën e mesme dhe kolegjin këtu në Shtetet e Bashkuara se koncepti i plagjiaturës ishte i formuluar mjaft mirë.

"Në Kore historia nuk është njësoj. Pra, nuk ka ende konsensus të madh, në përgjithësi, çfarë do të thotë plagjiatura, sa e përhapur është ajo dhe nëse plagjiatura në vetvete është e pranueshme ose jo. "

Në Universitetin Kombëtar të Arsimit në Seul, profesori i etikës Lee In-jae thotë se të gjitha incidentet e profileve të larta demonstrojë se edhe zyrtarët e lartë të Koresë së Jugut nuk janë sensitivë ndaj plagjiaturës.

Profesori thotë se argumentet e tilla shkaktojnë reputacion të rrëzohet menjëherë. Dhe, në qoftë se shoqëria akademik Koresë së Jugut ndonjëherë dëshiron të arrijë një nivel të klasit botëror, atëherë ajo duhet të shpëtoj veten e problemeve të tilla etike. Kur VOA News pyeti ministrin e arsimit të vendit, Lee Ju-ho, se si ai e merr seriozisht këtë problem ai u përgjigj se nuk është aq i keq sa ajo përdoret për të.

Kur Zëri i Amerikës pyeti ministrin e arsimit, Lee Ju-ho, sa serioz e konsideron ai problemin, zoti Lee u përgjigj se nuk është aq keq sa më parë.

Lee thotë se kishte shtatë apo tetë raste vitin e kaluar, por problem pothuajse është zhdukur qysh atëherë për shkak të rritjes së ndërgjegjësimit dhe trajnimeve. Por ai thotë se kërkon të bëhet më shumë përpjekje në zhdukjen e plagjiaturës.
Studenti Kim në Universitetin Korean thotë se përpjekjet e pakta që po bëhen për të edukuar studentët e kolegjeve në lidhje me këtë çështje nuk janë në të vërtetë shumë të efektshme.

"Universitetet koreane zakonisht kanë së paku një klasë ose disa lloj seminaresh në fillim të semestrit ku flitet në lidhje me plagjiaturën. Por me sa di unë këto klasa nuk janë të detyrueshme kështu që ka shumë njerëz të cilët thjesht nuk shkojnë në seminar.”

Profesor Lee në Universitetin Kombëtar të Seulit thotë se edukimi i studentëve për të kuptuar se nuk është etike të bësh edhe gabime të vogla, si të mos citosh referencat, duhet të fillojë që në shkollat fillore. Studentë si Kimi kanë vënë re se profesorët e punësuar nga Britania dhe Shtetet e Bashkuara në kampusin e tij po sjellin një efekt pozitiv.

“Një professor në shkollën time zbuloi një student që kishte bërë plagjiaturë dhe automatikisht i vuri notën zero… dhe po dëgjoj gjithnjë e më shumë raste të tilla këto kohë.”

Por ka shumë studentë që nuk hezitojnë të shkelin etikën duke përdorur përfitimet që industria e internetit vë në dispozicion të tyre. Ka shërbime që u ofrohen studentëve që janë të gatshëm të paguajnë për një detyrë. Një temë dezertacioni për programin master mund të ofrohet për gati 1 mijë e 400 dollarë ndërsa dezertacionet për doktoraturë ofrohen për 2 mijë e 700 dollarë.

Një artikull në gazetën JoonAng citon një agjent të shërbimeve të tilla të shotë se klientët kryesorë janë biznesmenë dhe punonjës që nuk kanë kohë të bëjnë kërkime akademike dhe shpejtojnë për të marrë një diplomë për të patur avantazh ndaj kolegëve të tyre në shoqërinë mjaf konkurrente të Koresë së Jugut.
XS
SM
MD
LG