Lidhje

Power: Ekziston konsensus global për Srebrenicën


Ambasadorja amerikane në Kombet e Bashkuara thotë se pret miratimin e një rezolute që përkujton 20 vjetorin e masakrës së Srebrenicës gjatë luftës në Bosnje, edhe pse Rusia ka propozuar një kundër-masë që nuk e quan gjenocid këtë ngjarje.

Në një intervistë me Zërin e Amerikës, ambasadorja Samantha Power tha se ekziston "konsensus i gjerë global" në lidhje me atë që ndodhi në Srebrenicë në korrik 1995, kur më shumë se 8,000 burra dhe djem boshnjakë muslimanë u vranë sistematikisht nga forcat serbe për shkak të besimit të tyre fetar.

"Kjo është e qartë," tha znj. Power, "për arsye politike, njerëzit mund të dëshirojnë të shmangin vëmendjen dhe kjo është për fat të keq ajo që ne merremi në botë. Por një nga gjërat që është pasqyruar në negociatat tona në Këshillin e Sigurimit të OKB-së është vetëm se si ka ndodhur rrjedhja e fakteve mbi atë që ka ndodhur në Srebrenicë. Ne presim që rezoluta të pasqyrojë faktet dhe nuk do të pranojmë asgjë më pak."

Britania ka qarkulluar një projekt-rezolutë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së që dënon fuqishëm gjenocidin në Srebrenicë dhe ata që e mohojnë atë. Propozimi vë në dukje se Gjykata e OKB-së për krimet e luftës në ish-Jugosllavi dhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, kanë përcaktuar se masakra ishte gjenocid. Gjithashtu ajo bën thirrje për përgjegjshmëri për autorëve dhe nxit edukimin e brezave të ardhshëm për të parandaluar përsëritjen e krimeve të tilla.​

Rezoluta britanike “përçarëse”

Zyrtarët rusë kanë qarkulluar propozimin e tyre që nuk përmend Srebrenicën me emër. Në vend të kësaj, propozimi rus "dënon në mënyrën më të ashpër krimet më të rënda që shqetësojnë komunitetin ndërkombëtar në tërësi të kryera gjatë konflikteve në ish-Jugosllavi kundër personave me prejardhje të ndryshme etnike dhe fetare."

Rusia, e cila ka lidhje të ngushta fetare me Serbinë dhe është një nga pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, e ka përshkruar propozimin britanik si "përçarës", duke thënë se përqëndrohet shumë ashpër në shkeljet e kryera nga serbët e Bosnjes.

“Ajo përqëndrohet vetëm në një aspekt të konfliktit," tha zv/ambasadori rus Petr Iliichev.

Ambasadorja amerikane Power, në një ngjarje përkujtimore të mërkurën në Kombeve të Bashkuara se ata që mohojnë gjenocidin e Srebrenicës vetëm "turpërojnë dhe të poshtërojnë" veten.

"Le të themi se mohuesit gjenocid, nuk merren me realitetin", i tha ambasadorja Powers Zërit të Amerikës. "Ata janë duke u përpjekur për të shtrembëruar faktet historike që janë të dokumentuara për më shumë se 20 vjet. Të gjithë ju duhet të shkoni dhe të shihni gërmimet e varreve që do të kryhen përsëri këtë vit. Unë i kam parë ato në 5-vjetorin, 10-vjetorin, dhe 15-vjetorin. Unë isha përsëri në Srebrenicë dhe pashë ato familje ende brengosura për shkak se nuk kanë qenë në gjendje të gjejnë eshtrat e të dashurve të tyre. Njerëzit mund të përpiqen të pretendojnë se kjo nuk ishte ajo që ishte, por askush nuk i mbështet, kështu që ata turpërojnë veten "

"Kohë Torturuese"

Ambasadorja Power, e cili ishte një gazetare e re në Ballkan, kur ndodhi masakra dhe më vonë shkroi një libër për gjenocidin, që fitoi çmimin Pulitzer, tha se tragjedia nuk do të harrohet.

"Mesazhi im për popullin e Bosnjës është se ne kurrë nuk do të harrojmë," tha ajo. "Ne do të ndjekim drejtësinë deri në fund të Tokës, dhe mendoj se e kemi provuar këtë. Nuk ka asnjë të paditur nga Gjykata Ndërkombëtare Ndërkombëtar për krimet e Srebrenicës që të jetë lënë i lirë. Ka ende ndjekje penale, sigurisht, qëcndodhin brenda sistemit të Gjykatës së Bosnjës. Ne do të mbështesim përpjekjet e brendshme të drejtësisë, por në thelb mesazhi im kryesor është; Më vjen keq për ju. Më vjen keq për familjet tuaja. Kjo duhet të jetë një kohë e torturuese. "

Këshilli i Sigurimit i OKB-së pritet të miratojë një rezolutë në fillim të javës së ardhshme për të përkujtuar 20 vjetorin e gjenocidit në Srebrenicë.

XS
SM
MD
LG