Lidhje

Dhjetë speciet më të reja

Lista me dhjetë speciet e reja më të rendësishme hartohet çdo vit nga Instituti Ndërkombëtar për Eksplorimin e Specieve që njihet shkurtimisht si IISE. Lista tëheq vëmendjen për zbulimet madje edhe pse disa nga speciet po shfarosen më shpejt se sa po identifikohen. Nga 18 mijë a më shumë specie të reja të identifikuara vitin e kaluar, një komision klasifikimi, zgjodhi disa nga speciet më kryesore të vitit 2015. Shkencëtarët besojnë se janë rreth 10 milionë specie të pa zbuluara, pesë herë më shumë se numri i specieve të njohura nga shkenca. Drejtori i Institutit Ndërkombëtar për Eksplorimin e Specieve, Quentin Wheeler, thotë se lista e 10 specieve më të rendësishme është një kujtesë për mrekullitë që na presin.
Shih më tepër

Ky dinosaur i ri, me nofkën “pula nga ferri”,  ka qënë bashkëkohës i dinosaurit të famshëm T.rex. Tre skelete të pjesshme të ruajtura mirë u zbuluan në Dakotën e Veriut dhe të Jugut në Formacionin Përroi i Djallit.  Dinosauri që duket si zog, ishte 1.5 metra i lartë dhe nga sqepi deri tek bishti kishte gjatësinë prej 3 metra e gjysmë dhe peshonte 300 kilogram.  (Carnegie Museum of Natural History) 
1

Ky dinosaur i ri, me nofkën “pula nga ferri”,  ka qënë bashkëkohës i dinosaurit të famshëm T.rex. Tre skelete të pjesshme të ruajtura mirë u zbuluan në Dakotën e Veriut dhe të Jugut në Formacionin Përroi i Djallit.  Dinosauri që duket si zog, ishte 1.5 metra i lartë dhe nga sqepi deri tek bishti kishte gjatësinë prej 3 metra e gjysmë dhe peshonte 300 kilogram.  (Carnegie Museum of Natural History) 

Këto forma karakteristike të parazitit “Balanophora coralliformis” i japin kësaaj specie që gjendet në Filipine një pamje koralore. Paraziti, i cili ushqehet nga bimë të tjera, gjendet vetëm në shpatet jugperëndimore të Malit Mingan. (P.B. Pelser & J.F. Barcelona)
2

Këto forma karakteristike të parazitit “Balanophora coralliformis” i japin kësaaj specie që gjendet në Filipine një pamje koralore. Paraziti, i cili ushqehet nga bimë të tjera, gjendet vetëm në shpatet jugperëndimore të Malit Mingan. (P.B. Pelser & J.F. Barcelona)

Kjo krijesë e shkathët, “Cebrennus rechenbergi”   përdor elasticitetin për t’i shpërtuar rrezikut në shkretëtirën marokene. Sjellja e merimangës ka frymëzuar ndërtimin e robotëve që ecin apo rrokullisen në të njëjtën mënyrë si kjo specie. (Ingo Rechenbert, Technical University Berlin)
3

Kjo krijesë e shkathët, “Cebrennus rechenbergi”   përdor elasticitetin për t’i shpërtuar rrezikut në shkretëtirën marokene. Sjellja e merimangës ka frymëzuar ndërtimin e robotëve që ecin apo rrokullisen në të njëjtën mënyrë si kjo specie. (Ingo Rechenbert, Technical University Berlin)

Këto kafshë shumëqelizore, “Dendrogramma enigmatica” dhe “D. Discoides”,  gjenden në fundin  e detit pranë brigjeve juglindore të Australisë. Ato ngjasojnë me fosilet nga koha kur filloi jeta në planetin tonë.  (Jorgen Olsen)
4

Këto kafshë shumëqelizore, “Dendrogramma enigmatica” dhe “D. Discoides”,  gjenden në fundin  e detit pranë brigjeve juglindore të Australisë. Ato ngjasojnë me fosilet nga koha kur filloi jeta në planetin tonë.  (Jorgen Olsen)

Ngarko më shumë

XS
SM
MD
LG